Rusko stále zásobuje Asadův režim zbraněmi

Damašek - Rusko pokračuje v dodávkách zbraní syrskému režimu Bašára Asada. Potvrdil to ředitel ruské státní exportní společnosti, podle nějž Moskva vyváží jen obrannou techniku a nikoliv útočné zbraně a vrtulníky. Asadův režim si od Ruska objednal také cvičné bojové letouny Jak-30. Syrští rebelové tak mají ve srovnání s vládními vojáky výrazně horší vojenské vybavení. Sýrie je asi na 13. až 14. místě na žebříčku odběratelů ruských zbraní, před ní jsou třeba Indie, Čína a Vietnam.

„Pokračujeme v plnění našich smluvních závazků na dodávky vojenské výzbroje,“ uvedl ředitel ruské státní exportní společnosti Anatolij Isajkin ze zbrojní firmy Rosoboronexport. Rusko je považováno za hlavního dodavatele zbrání Damašku a za jeho velkého spojence. Dokonce blokovalo několik rezolucí Rady bezpečnosti OSN.

Moskva dodá bojové letouny Jak-30

Zatím Moskva dodala Sýrii údajně pouze systémy protiraketové obrany a odmítla, že by poskytla útočné zbraně, jako jsou letadla a vrtulníky. Podle Isajkina Moskva do Sýrie nedodávala ani mobilní taktické rakety Iskander a neexistuje žádná smlouva o jejich dodávkách. Popřel také, že by Rusko dodávalo modernizované stíhačky MiG-29 M. Asad a Moskva mají prý podepsanou smlouvu na dodávku cvičných bojových letounů Jak-30. „Zatím ale nebyl dodán ani jeden,“ zdůraznil Isajkin.

Syrští rebelové bojující proti Asadovi mají ve srovnání s protivníky nedostatečné zbraně. Vyzbrojování syrských povstalců podporují zejména některé státy Perského zálivu, hlavně Katar. USA oficiálně posílá pouze nevojenskou pomoc. Šéf Asadovy diplomacie Valíd Mualim loni na podzim uvedl, že zbraněmi povstalce zásobují Turecko, USA, Francie, Katar a Saúdská Arábie.

Rebelové se zmocnili města Šaddada u iráckých hranic

V boji v Sýrii zahynulo už 70 tisíc lidí a konflikt i nadále pokračuje. Bojovníci syrské opoziční Fronty An-Nusra se dnes po třídenních bojích zmocnili města Šaddada na východě země u hranice s Irákem. Zabili nejméně 100 vládních vojáků, padlo také 30 bojovníků tohoto radikálního islamistického uskupení. Za oběť bojům o město v ropné provincii Hasaká padly i „desítky zaměstnanců“ pracujících pro syrskou státní ropnou společnost. Boje pokračují i v dalších částech Sýrie. Armáda se podle OSDH dnes zmocnila klíčové čtvrti Džóbar ve třetím největším syrském městě Homsu. O kontrolu nad danou oblastí sváděla několik týdnů urputné boje s rebely.