Kosovská prezidentka odmění poslance za hlasování řádem

Priština - Každý poslanec, který před pěti lety v parlamentu zvedl ruku pro vyhlášení kosovské nezávislosti, bude vyznamenán zcela novým řádem. Prezidentka Atifete Jahjagová chce zákonodárcům udělit Řád nezávislosti během oslav pátého výročí samostatného Kosova. Záměr prezidentky kritizuje veřejnost i nevládní organizace.

Podobná ocenění obvykle dostávají pečlivě vybraní lidé. Nyní by měla řád dostat více než stovka politiků. Pro nezávislost zvedlo před pěti lety v kosovském parlamentu ruku 109 ze 120 poslanců. Ze sálu před hlasováním odešlo 11 zástupců srbské menšiny, všichni ostatní by měli být za hlasování „odměněni“.

Prezidentka bude mít však kromě nesouhlasu veřejnosti s udělením nového řádu ještě jeden problém. Někteří z politiků byli během těch pěti let odsouzeni pro nejrůznější zločiny nebo jsou v současnosti vyšetřováni policií. Těm kosovské zákony udělovat řády zakazují.

Republika Kosovo oslaví páté výročí svého vzniku již tuto neděli. Politická elita země položí věnce u hrobů velkých postav kosovské historie, vojáci budou mít přehlídku, slavnost ozdobí koncerty a ohňostroje. Velká většina obyvatel dvoumilionové země zřejmě nepochybuje o tom, že výročí je třeba důstojně oslavit.

Daleko menší jednotu však Kosované projevují u plánu na plošné udělení řádu poslancům. „To je trochu příliš. Dostávají peníze za svou práci, kterou dělají jako zvolení zástupci lidí,“ řekl zástupce ředitele Fóra občanských iniciativ Nazim Haliti. „Ostudným rozhodnutím si navíc odhlasovali odměnu 500 eur za to, že v době hlasování o nezávislosti pracovali tvrdě,“ připomněl zvláštní odměnu, kterou si poslanci udělili v roce 2008 a mnozí obyvatelé země jim ji nemohou zapomenout.

Bývalá Jugoslávie
Zdroj: ČT24

Srbská menšina v Kosovu, která tvoří necelou desetinu obyvatel a s kosovskou nezávislostí nesouhlasí, se k plánu na udělení řádu nevyjádřila.

Kosovo dosáhlo v únoru 2008 nezávislosti s podporou USA a většiny zemí EU. Srbská vláda však nezávislost své někdejší provincie odmítá uznat. Mezi odpůrce kosovské nezávislosti patří Rusko i pět členů EU, kterými jsou Slovensko, Rumunsko, Řecko, Kypr a Španělsko.