Venezuela ukázala Cháveze poprvé od operace

Caracas - Venezuelská státní televize ukázala první fotografie prezidenta Huga Cháveze po jeho operaci rakoviny loni v prosinci na Kubě. Podle sdělení ministerstva informací má prezident stále potíže s dýcháním.

Osmapadesátiletý Chávez se na snímcích usmívá na nemocniční posteli. Čte si na nich noviny nebo je se svými dvěma dcerami. Snímky byly podle televize pořízeny ve čtvrtek v nemocnici v Havaně.

Podle ministerstva informací má Chávez stále potíže s dýcháním. „Pooperační infekce dýchacího traktu je pod kontrolou, ale přetrvávají nějaké nedostatky,“ uvedl ministr informací Ernesto Villegas v prohlášení. Za těchto okolností dýchá prostřednictvím tracheální intubace, tedy rourkou zavedenou do průdušnice, což mu vadí při vyjadřování, oznámil Villegas.

Opozice opakovaně kritizovala vládu kvůli tomu, že poskytuje o Chávezovi málo informací, a ptala se, proč prezident nepromluví k národu o svém zdravotním stavu.

Chávez absolvoval v Havaně 11. prosince již čtvrtou operaci rakoviny, ale nikdy neuvedl, o jaký druh rakoviny jde. Viceprezident Nicolás Maduro ve středu řekl, že Chávez se podrobuje „náročné a složité“ alternativní léčbě rakoviny.

Loni v říjnu byl socialista Chávez znovu zvolen prezidentem na další šestileté volební období, ale nebyl s to se v lednu vrátit do Venezuely na svou inauguraci.

Chávezovy nové fotografie z nemocnice (zdroj: ČT24)