Nejméně 79 mrtvých při masakru na tržišti v Kvétě

Kvéta – Při pumovém útoku v pákistánském městě Kvéta zemřelo podle policejních zdrojů nejméně 79 lidí a dalších 180 bylo zraněno. Podle policie se může počet obětí ještě zvýšit. Útočník odpálil nálož na dálku na tržišti převážně šíitského předměstí. Mezi oběťmi jsou i ženy a děti. K útoku se přihlásilo militantní sunnitské uskupení Laškare Džhangvi.

První informace o útoku hovořily o patnácti obětech, později pákistánská policie zveřejnila vyšší počet mrtvých. „Objevili jsme další těla v troskách budovy, která se po výbuchu zřítila,“ řekl jeden z místních policejních důstojníků. Kvéta je hlavním městem provincie Balúčistán. Příslušníci šíitské menšiny se tam v minulých měsících několikrát stali terčem útoku. Poslední masivní atak se odehrál 10. ledna, kdy po explozi bomby umístěné v automobilu zemřelo 96 lidí.

Dnešní útok má na svědomí organizace Laškare Džhangvi, která je odpovědná za většinu násilných činů páchaných v této oblasti na šíitských muslimech. Hnutí rozdmýchává násilí mezi sunnity a šíity již od 90. let a na svědomí má tisícovky obětí. Šíitští aktivisté obviňují místní úřady, že proti útokům militantů nevystupují důsledně a dokonce je prý kryjí.

Podle organizace Human Rights Watch hájící lidská práva bylo v Pákistánu v roce 2012 zabito přes 400 šíitů, což pro tuto menšinu znamenalo nejkrvavější rok v historii země.  

Provincii Balúčistán už po desetiletí sužuje násilné povstání nacionalistů, kteří požadují větší autonomii a vyšší podíl na příjmech z přírodního bohatství svého regionu. Kromě nich jsou v oblasti aktivní také islámští radikálové.

Vydáno pod