Zoufalý Pistorius se snažil svou přítelkyni oživit

Pretoria - Den poté, co si olympionik Oscar Pistorius u soudu v Pretorii vyslechl obžalobu z vraždy své přítelkyně, zůstávají Jihoafričané i nadále v šoku. Státní zastupitelství tvrdí, že 26letý atlet střílel úmyslně a vraždu měl dopředu naplánovanou. Jihoafrická média přinesla informace, že se atlet snažil postřelenou ženu oživovat. To, že by se Pistorius dostal na svobodu na kauci, je nepravděpodobné. Policie to odmítla okamžitě poté, co ho ve čtvrtek v jeho domě zadržela.

Z národního hrdiny se pro mnohé Jihoafričany během několika hodin stal kriminálníkem. Den poté, co se Oscar Pistorius poprvé objevil u soudu, se na ulicích objevily plakáty s heslem Zlatý hoch ztratil třpyt. V šoku jsou jeho fanoušci, sousedi, ale i ostatní sportovci.

„Snažím se být nestranný, ale když se podíváte na důkazy, na to, že Pistorius mluví o tom, co se stalo… Můžete na někoho jednou vystřelit a to může být náhoda, ale abyste vystřelili čtyřikrát, to už je to trochu divné,“ zamýšlí se Pistoriův soused.

„Když jsem slyšel, co se stalo, byl jsem v šoku. Stále se to v hlavě snažím nějak zpracovat, uvěřit tomu, že se to opravdu stalo,“ poznamenal běžecký rekordman Usain Bolt.

Pistorius zůstává ve vazbě, k soudu se vrátí v úterý. Včerejší líčení totiž soudce po víc než dvou hodinách přerušil. „Chceme dát obhajobě šanci se s obžalovaným setkat a pracovat na žádosti o propuštění na kauci. Není to tak, že bychom se k němu chovali jinak. Je fér, aby dostal stejný čas na obhajobu jako kdokoliv jiný,“ vysvětlil mluvčí státního zastupitelství Medupe Simasiku.

Pistorius se snažil svou přítelkyni oživovat

Afrikánské noviny Beeld mezitím uvedly, že Pistorius odnesl svou umírající přítelkyni z koupelny v patře, kde ke střelbě došlo, do přízemí. Tam jí při zoufalé snaze o oživení poskytl dýchání z úst do úst.

Když sousedé a strážní, kteří zaslechli výstřely, dorazili do atletova domu, byla modelka stále ještě na živu. Zaslechli dokonce její poslední výdechy. Zdravotníci, kteří dorazili krátce nato, mohli už jen konstatovat smrt.

Steenkampová utrpěla čtyři střelné rány – do hlavy, hrudníku a ruky. Atlet podle všeho střílel skrz koupelnové dveře. Celou trasu z koupelny až do přízemí lemovaly krvavé stopy a zakrvácené ručníky.

Na místě činu stále pracují forenzní technici. Z domu si už odvezli prostřílené koupelnové dveře. Beeld uvedl, že modelka seděla v době střelby na záchodě. Policejní mluvčí ovšem nechtěl informace listu potvrdit ani popřít.

Oscar Pistorius s přítelkyní
Zdroj: Nxumalo/City Press/Gallo Images/Getty Images/ISIFA

Televize odvysílá pořad s mrtvou modelkou

Navzdory tragické smrti modelky odvysílá jihoafrická televize zábavný pořad Ostrov pokladů Topika, ve kterém Steenkampová účinkovala. Mluvčí televize uvedla, že se na odvysílání dohodla s ženinou rodinou. „Cítili jsme, že je důležité, aby lidé věděli, že Reeva nebyla jenom ta krásná dívka v bikinách. Byla to silná, energická a zábavná žena a to posunuje tuhle tragédii do neuvěřitelné úrovně,“ uvedla producentka pořadu Samantha Moonová pro BBC.

Přesto se televize stala terčem kritiky, že je nemorální vydělávat na tragédii zavražděné modelky.

Pistorius zůstává ve vazbě (zdroj: ČT24)