Další vlna demonstrací, Bulhaři chtějí levnější elektřinu

Sofie - Dvě desítky bulharských měst zažívají demonstrace. Tisíce obyvatel demonstrují proti vysokým účtům za elektřinu, které prý převyšují jejich měsíční příjem. Podle agentury AFP se lidé dožadovali „znárodnění“ distribučních sítí - ty jsou totiž ve vlastnictví rakouské společnosti EVN a českých firem ČEZ a Energo-Pro.

Nepokoje vypukly před budovou ministerstva hospodářství a energetiky i před parlamentem. Zablokovaly přitom jednu z hlavních křižovatek města. Nápisy na plakátech protestujících hlásaly, že občanům dochází trpělivost, či obsahovaly taková hesla jako „Elektřina + nezaměstnanost = genocida“. 

Demonstranti v Plovdivu na jihu Bulharska požadují výše zmíněné znárodnění energetických distributorů. V noci na sobotu zapálili již třetí automobil společnosti EVN. Na petici, jež má být odeslána do Bruselu, už přibylo dokonce 10 tisíc podpisů. Ve Varně zase lidé procházejí kolem symbolické „rakve monopolů“ na elektřinu, topení i vodu. Aktéři se sdružují také na internetu, kde protesty plánují a případně je realizují. 

Některé části země však zažily protesty už včera. Ve městě Ruse skupina demonstrantů rozbíjela kladivem elektroměry na důkaz nesouhlasu s výší cen.

ČEZ: Chyba není na naší straně 

ČEZ prý tamní nepokoje eviduje. V Bulharsku už prý společnost obdržela několik stovek stížností na vyšší faktury. Na své straně však nevidí žádné pochybení. Ceny elektřiny jsou pro stát v jihovýchodní Evropě přitom ožehavé téma. Lidé jsou nespokojení s tím, že v lednových účtech položky za servis a distribuci překračovaly asi o 120 % cenu spotřebované elektřiny. 

Hospodářský týdeník Capital uvádí, že si z bulharské minimální mzdy lze v nejchudší zemi Evropské unie koupit desetkrát méně elektřiny než třeba ve Francii. Minimální mzda dosahuje v přepočtu na českou měnu zhruba 3 400 korun. 

Unie Bulhary zažalovala za to, že hlavní město Sofie nepřevzalo v plné šíři unijní pravidla pro energetický trh. Komise hodlá provinilcům udělit pokutu ve výši 8 848 eur, což dělá asi 225 tisíc korun. Vláda však „prohřešek“ vysvětluje jako „systémový problém“.

Vydáno pod