Na Uralu našli úlomky meteoritu

Moskva - Ruští vědci našli první úlomky meteoritu, jehož páteční pád zranil stovky lidí a vyvolal paniku v okolí uralského Čeljabinsku. Největší úlomky dopadly do jezera Čebarkul. Vědcům se ale zatím podařilo nalézt jen milimetrové části rozeseté kolem jezera. Kus meteoritu, který dopadl do jezera, způsobil v ledu osmimetrovou díru.

Samotní průzkumníci z ministerstva pro mimořádné události už odjeli. Dno jezera, kam měl asi kilogramový meteorit dopadnout, prohledali potápěči. Pátrání po větších zbytcích vesmírného tělesa ale výsledky nepřineslo, našlo se jen několik úlomků. Vědci tvrdí, že objekt se po vstupu do atmosféry rozpadl na sedm větších částí, které se při průletu hustou vrstvou ovzduší dál dělily na menší částečky.

Šéf pátracího týmu Viktor Grochovskij řekl, že většina dosud objevených úlomků ležela na sněhu v těsné blízkosti osmimetrového otvoru. Podle testů je to chondrit, kamenný meteorit, který obsahuje asi deset procent železa.

Meteorit pravděpodobně dostane jméno podle jezera Čebarkul a stejnojmenného města. Podle vědců by totiž meteority měly získat jméno po nejbližší vesnici či městě. Protože do oblasti, kde meteorit dopadl, se hrnou zástupy amatérských hledačů meteoritů, místo střeží policisté. Na internetu už dokonce někteří „zlatokopové“ nabízejí „zaručeně pravé“ úlomky čeljabinského meteoritu v přepočtu až za 300 tisíc korun.  

Prezident Putin slíbil poškozeným odškodné. Vláda poslala do uralského města půl miliardy rublů k pokrytí výdajů na opravy poškozených domů. Pád meteoritu vystrašil tisíce místních obyvatel, zhruba 1 200 lidí utrpělo zranění. Většina z nich utrpěla řezné rány, když silná tlaková vlna rozbila okna v rozsáhlé oblasti. Úřady odhadují způsobené škody na miliardu rublů (přes 630 milionů korun).  

Nasazení 20 tisíc dobrovolníků vrací Čeljabinsku normální tvář. Už dnes se po intenzivním víkendovém zateplování otevřely všechny školy a nemocnice. „Musíme uzavřít okna na jednotce intenzivní péče, kde leží kritičtí pacienti, a v porodnici, kde jsou úplně malá novorozeňata. Udržovat tam teplotu na standardní úrovni je mimořádně důležité,“ říká primář Oleg Děnisov. 

Už dnes se ale musí do Čeljabinsku dovážet sklo z okolních měst. Výbuch totiž poničil tolik oken, že zdejší zásoby jsou vyčerpané. Úřady kromě úklidu a odstraňování škod řeší i způsob, jak se proti hrozbě z vesmíru bránit v budoucnu. Specialisté už ruskému vicepremiérovi předložili projekt na ochranu před hrozbami z vesmíru, včetně meteoritů.