Chávez se vrátil do Venezuely

Caracas – Venezuelský prezident Hugo Chávez se prý po léčení rakoviny vrátil z Kuby do vlasti. V prosinci podstoupil Chávez na Kubě čtvrtou operaci rakoviny a od té doby prodělával rekonvalescenci. Nestihl kvůli ní ani lednovou inauguraci po svém opětovném zvolení do úřadu.

Prostřednictvím svého účtu na Twitteru Chávez poděkoval kubánskému prezidentovi Raúlu Castrovi i jeho bratru Fidelovi. Poděkoval také Venezuelanům za podporu a oznámil, že jeho léčba bude dál pokračovat ve vlasti. Podle agentury AFP je ve vojenské nemocnici v Caracasu.

Překvapivý prezidentův návrat potvrdil také venezuelský viceprezident Nicolás Maduro. Ten televizní stanici Telesur řekl, že letadlo s Chávezem na palubě přistálo v Caracasu dnes nad ránem, ve 2:30 místního času (8:00 SEČ). Před branami vojenské nemocnice v Caracasu se již ráno shromáždil dav lidí oblečených do Chávezovy oblíbené rudé barvy, aby uvítali svého prezidenta. 

Hugo Chávez na Twitteru:

„Děkuji Fidelovi, Raúlovi a celé Kubě! Děkuji Venezuele za všechnu lásku!“

„Jsme zpátky ve venezuelské vlasti. Díky, bože! Díky, milovaný národe!“

Chávez je venezuelským prezidentem 14 let, v říjnu byl zvolen do dalšího šestiletého funkčního období. Není zatím jasné, kdy se hlava státu znovu aktivně ujme úřadu.

Vláda dlouho čelila kritice opozice za to, že o zdravotním stavu prezidenta neposkytuje žádné informace. Na veřejnost se dostaly pouze informace, že mu lékaři 11. prosince odoperovali nádor z pánevní oblasti a Chávez následně podstoupil chemoterapii a ozařování. Viceprezident Nicolás Maduro řekl, že Chávez se podrobuje „náročné a složité“ alternativní léčbě rakoviny. Spekulovalo se, že prezidentův stav je velmi vážný a že je prakticky na pokraji smrti. Léčbu navíc komplikovaly potíže s dýcháním.

Minulý týden zveřejnila venezuelská média jeho první fotografie od prosincové operace.

Opozice dnes kritizovala tajnosti kolem prezidentova zdravotního stavu, kvůli kterým neměla veřejnost o jeho chystané cestě domů ani tušení. „Nikdo si nemůže myslet, že včera prostě nastoupil do letadla a přiletěl,“ řekl opoziční poslanec Alfonso Marquina, podle něhož tajnůstkářský přístup vlády nadále vzbuzuje v zemi obavy.

Vydáno pod