Corpus delicti: Policie zkoumá iPad zastřelené Pistoriovy přítelkyně

Pretoria - V domě paralympijského atleta Oscara Pistoria se podle médií našly steroidy. Policie proto odebrala běžci krev a chce ji otestovat na přítomnost těchto zakázaných látek. Vyšetřovatelé zkoumají také iPad zastřelené modelky. Objevily se totiž informace, že zřejmě v noci dostala zprávu od ragbyového hráče, což mohlo Pistoria rozčílit. Už zítra by se měl Pistorius, obžalovaný z vraždy přítelkyně, objevit u soudu. Dnes oznámil, že vzhledem k událostem ruší všechny plánované starty v sezoně.

Oscar Pistorius čelí obvinění, že ve svém domě 14. února časně ráno zastřelil svou přítelkyni Reevu Steenkampovou. Policie si nyní vyžádala jeho vzorky krve, aby je mohla otestovat na steroidy. Podle médií by mohla obhajoba argumentovat tím, že jednal ve vzteku. Větší množství steroidů totiž může vést k agresivnímu chování. 

Podle The Sun se navíc steroidy v Pistoriově domě skutečně našly. Podle zdroje obeznámeného s vyšetřováním prý bylo také evidentní, že před činem Pistorius pil alkohol. Policie ovšem tuto informaci nijak nekomentovala. 

Vyšetřovatelé také zkoumají iPad Steenkampové i její a Pistoriův mobil. Ty by mohly napovědět, jak k vraždě vlastně došlo. Objevily se totiž spekulace, že v noci přišla modelce zpráva od rugbyového hráče Francoise Hougaarda, což mohlo Pistoria rozčílit. Sám jihoafrický reprezentant v rugby ale popírá, že by v incidentu, který vedl ke smrti 29leté modelky, hrál jakoukoli roli.

Policejní stanice, kde je ve vazbě Oscar Pistorius
Zdroj: EPA/STRINGER/ISIFA

Policie našla v Pistoriově domě na Valentýna časně ráno postřelenou Reevu Steenkampovou. Ta byla prý zasažena čtyřikrát - do krku, hrudníku a do hlavy. Po příjezdu na místo už zdravotníci jen konstatovali smrt. Podle některých informací měla navíc žena zlomenou lebku. Podle posledních zpráv jihoafrických médií prý Pistorius nejprve na třicetiletou Steenkampovou vystřelil v ložnici. Žena poté utekla do koupelny, kde ji přes zavřené dveře zasáhly tři kulky. 

Krátce nato byl Oscar Pistorius zatčen. Policie zajistila na místě činu legálně drženou pistoli ráže 9 mm. Údajně také objevila zkrvavenou pálku na kriket a snaží se zjistit, jestli s ní Pistorius, kterému hrozí doživotní vězení, zaútočil na Steenkampovou, nebo ji modelka použila na svou obranu. 

Pistorius je teď ve vězení, kde čeká na zítřejší soud. Dnes oznámil, že letos ruší všechny své naplánované starty. „Po té tragické události jsme neměli jinou možnost,“ uvedl v prohlášení agent jihoafrického běžce Peet van Zyl. „Přišel jsem ho navštívit jako manažer, abychom probrali věci týkající se jeho sportovní kariéry, ale také jsem přišel jako přítel a podpořil ho v této těžké chvíli,“ dodal.