Začneme řešit problémy, shodli se prezidenti Slovenska a Maďarska

Budapešť – Slovenský prezident Ivan Gašparovič se poprvé od zvolení do funkce v roce 2004 vydal na státní návštěvu Maďarska. Se svým maďarským protějškem Jánosem Áderem hovořil o problémech, které mezi oběma zeměmi dlouhodobě panují - zejména dvojí občanství a jazyk menšin. Před příjezdem do Maďarska poskytl Gašparovič rozhovor maďarské televizi, ve kterém řekl, že vztahy obou zemí komplikují zákony o občanství, a proto by je obě země měly zrušit.

Oba prezidenti absolvovali setkání mezi čtyřma očima, které běžně trvá pět až patnáct minut. Gašparovič s Áderem ale na tomto setkání zůstali hodinu a půl. Následně novinářům řekli, že spolu mluvili o dlouho neřešených otázkách. „Poprvé měli možnost vyříkat si z očí do očí otázky jako jazyk menšin a dvojí občanství. Shodli se na tom, že návštěva byla průlomová. I když sporné otázky dál přetrvávají, oba státy vytvoří jednu skupinu odborníků, která oficiálně pojmenuje sporné otázky a politici obou států je pak začnou společně řešit,“ uvedl zpravodaj ČT David Miřejovský.

„Navzdory tomu, že sporné otázky přetrvávají, učinili jsme důležitý krok k tomu, aby se v co nejkratší době vyřešily,“ řekl Áder na tiskové konferenci. Podle něj byla schůzka „prospěšná pro pochopení stanovisek druhé strany“.

János Áder: „Spory mezi námi přetrvávají. Udělali jsme ale velmi důležitý krok k tomu, abychom tyto problémy co nejdříve vyřešili.“

Ivan Gašparovič: „Historie patří historikům. Naší státnickou povinností je pracovat pro společnost.“

Setkání Ivana Gašparoviče a Jánose Ándera
Zdroj: ISIFA/EPA/LASZLO BELICZAY

Od července 2010 na Slovensku platí ustanovení ukládající občanům oznámit nabytí cizího státního občanství. Nositel cizího, tedy i maďarského občanství se vystavuje hrozbě následné ztráty slovenské státní příslušnosti. Tento osud zatím na Slovensku podle médií stihl kolem 400 lidí. 

  • „Maďarsko přijalo velmi špatný zákon… Slovensko muselo reagovat a je přirozené, že na špatný zákon nelze reagovat zákonem dokonale správným. Zákon, který jsme schválili, nebyl zřejmě nejlepší, oba by měly být zrušeny,“ konstatoval v rozhovoru pro maďarskou televizi Gašparovič.

Gašparovič: Benešovy dekrety patří do historie 

V rozhovoru pro maďarskou televizi se Gašparovič vrátil k incidentu z roku 2009, kdy Bratislava odepřela vstup na Slovensko tehdejšímu maďarskému prezidentovi Lászlóovi Solyomovi. Podle Gašparoviče je tento incident minulostí a měl by jí i zůstat. Slovenská strana se ale tehdy nedopustila porušení žádných mezinárodních dohod, dodal slovenský prezident. 

Ivan Gašparovič na státní návštěvě Maďarska
Zdroj: ČTK/AP/Tamas Kovacs

Podobně podle Gašparoviče do historie patří i Benešovy dekrety, jejichž prostřednictvím podle četných maďarských komentátorů tehdejší Československo uplatňovalo vůči maďarské menšině princip kolektivní viny. Tyto dekrety podle Gašparoviče zůstávají součástí slovenského právního systému, ale nejsou a nebudou uplatňovány. 

Gašparovič se během dvoudenní návštěvy jižního souseda Slovenska sejde i s premiérem Viktorem Orbánem. Naplánovanou má rovněž schůzku s krajany.

Vydáno pod