Střelec z Newtownu prý chtěl překonat Breivika

Washington - Střelec z amerického Newtownu chtěl podle americké televize CBS překonat masakr 77 obětí norského pravicového extremisty Anderse Breivika z roku 2011. Adam Lanza v prosinci zastřelil dvacet prvňáků a šest dospělých na základní škole. Jakékoliv spojení mezi americkým a norským případem ale policie označuje za spekulace.

CBS tvrdí, že dvacetiletý Adam Lanza vnímal sám sebe jako soupeře Breivika, který v roce 2011 zabil v Norsku celkem 77 lidí. Televize CBS s odvoláním na dva činitele obeznámené s průběhem vyšetřování newtownské tragédie uvedla, že Lanza se na základní školu zaměřil, protože v ní viděl „nejsnazší cíl“ s „největším nashromážděním lidí“.

Podle zdrojů CBS vyšetřovatelé našli důkaz, že Lanza byl Breivikem posedlý. 

Úřady motivy newtownského střelce zatím nekomentovaly. Paul Vance z connecticutské státní televize ale podle CBS upozornil, že vyšetřování ještě neskončilo a jakákoli vyjádření o záměrech střelce jsou pouhá spekulace. 

K činu údajně mohly inspirovat Lanzu i videohry. V suterénu svého domu údajně hodiny trávil hraním her, ve kterých si prý zdokonaloval své střelecké schopnosti.

Vydáno pod