Lupiči si přijeli pro diamanty v policejních uniformách a s majákem

Brusel – Ozbrojení lupiči včera ukradli na bruselském letišti diamanty v přepočtu za skoro miliardu korun ve chvíli, kdy se drahokamy nakládaly do letadla. Celá loupež trvala přitom jen tři minuty. K letadlu, které mělo letět do Curychu, přijely dva vozy s ozbrojenými muži v policejních uniformách. Namířili zbraně na piloty i zaměstnance bezpečnostní agentury, vzali diamanty a z místa činu ujeli. Policie po nich stále pátrá.

Dopravní letadlo na pravidelné lince z Bruselu do Curychu už bylo včera kolem osmé hodiny večer těsně před startem, čekalo se jen na to, až zaměstnanci firmy Brink's naloží cenný náklad. Jenže v tu chvíli prolomila dvě auta oplocení kolem bruselského letiště a namířila si to přímo k letadlu. Lupiči šli najisto, do letadla se nakládalo 120 balíčků, ve kterých byly převážně surové diamanty v přepočtu za skoro miliardu korun. 

Osm po zuby ozbrojených lupičů bleskově namířilo automatické zbraně na piloty i zaměstnance agentury Brink's. Při loupeži ale naštěstí nezazněl jediný výstřel, nikdo také nebyl zraněn. Celou dobu přitom přímo v letadle seděli i cestující.

Když měli lupiči to, co chtěli, tedy miliardový lup, z místa ujeli. A to stejnou cestou, jako přijeli - dírou v plotě. Jedno z aut, tmavé audi, mělo přitom majáček, aby mohlo z letiště rychle ujet. Druhé auto, světlou dodávku, později policisté našli nedaleko letiště. Aby lupiči zahladili stopy, auto zapálili.

Policie po lupičích usilovně pátrá. „Je zřejmé, že pachatelé jednali velmi profesionálně,“ uvedl mluvčí bruselského letiště. Prokuratura už zahájila vyšetřování.

Jak snadné je prorazit plot na letišti?

Belgičané se teď po loupeži ptají nejenom na to, kde jsou lupiči, ale i na to, jak je možné, že se tak snadno dostali na mezinárodní letiště. „Na všech mezinárodních letištích platí přísná bezpečnostní opatření a my je splňujeme. Jak je možné, že k loupeži došlo, zjistí až vyšetřování,“ komentuje to mluvčí bruselského letiště. 

Podle Petra Hlouška, ředitele bezpečnosti na Letišti Václava Havla v Praze, lupiči na bruselském letišti překonali standardní bezpečnostní oplocení, které odpovídá mezinárodním předpisům. „Je to oplocení, které při použití odpovídajících prostředků lze poškodit,“ přiznal Hloušek. Podle něj šlo zřejmě o dobře organizovanou skupinu, která možná měla informace přímo z letiště. „Jen v noci najít to správné letadlo, to je poměrně složité, oni šli na jistotu,“ říká.

Letadlo švýcarské letecké společnosti nakonec do Curychu neodletělo. Pasažéři prý zevnitř letadla nic neviděli, lupiči ale zřejmě přesně věděli, že uvnitř má být takový cenný náklad. Ukradli přitom surové diamanty, které ještě nejsou vybroušené a nemají ani žádný certifikát o původu. Podle odborníků se takové kameny dají velmi dobře prodat.

Nejde přitom o první loupež na bruselském letišti. K podobným incidentům tady došlo už dvakrát. A k milionovým loupežím dochází i jinde ve světě: