Poslední setkání s papežem: Nenechají si je ujít ani Češi

Vatikán – Na rozloučení s Benediktem XVI., které se bude konat ve středu 27. února, se do Vatikánu chystají i čeští věřící. Poutě autobusy a letadlem organizuje poutní centrum královéhradeckého biskupství. Za končícím papežem se vydá přibližně 200 věřících z různých farností společně s kněžími i seminaristy. Vstupenky jsou zdarma, ale musí být evidence. Na Svatopetrské náměstí se vejde 300 tisíc lidí.

Čeští zájemci o cestu koncem února se mohou obracet přímo na královéhradecké poutní centrum. Čeští poutníci budou přítomni poslednímu veřejnému vystoupení papeže při středeční generální audienci.

Vatikán se vyrovnává s obrovským přílivem poutníků, kteří chtějí využít poslední dny, kdy mohou současnou hlavu katolické církve vidět. Nedělních modliteb na Svatopetrském náměstí se například zúčastnilo 100 tisíc lidí.

Benedikt XVI. v pondělí šokoval svět, kdy nečekaně oznámil, že kvůli vysokému věku a ubývajícím silám odejde 28. února z úřadu. Jedná se o historicky neobvyklý krok, papež z úřadu za života neodcházel po staletí.

Věřícím se nelíbí, že papeže má volit i kardinál potrestaný za pedofilii

Šestasedmdesátiletý americký kardinál Roger Mahony, kterého katolická církev zbavila možnosti vykonávat některé církevní obřady, se chce zúčastnit volby nového papeže. Duchovní potrestaný za krytí pedofilního skandálu katolických kněží v Los Angeles tím pobouřil část věřících, kteří podepisují petici proti jeho účasti na konkláve, jež bude nového papeže volit.

Podle soudního rozhodnutí z roku 2007 byla církev nucena vyplatit odškodnění v celkové výši 660 milionů dolarů (přes 12 miliard korun) lidem, které údajně sexuálně zneužili duchovní římskokatolické církve v Los Angeles. Mahony byl současným arcibiskupem potrestán za to, že jejich počínání kryl.

Konkláve volící nového papeže sestává ze 117 kardinálů mladších 80 let, kteří mají podle italského kardinála Velasia De Paolise „právo a povinnost“ účastnit se výběru nové hlavy katolické církve. „Můžeme ho nanejvýš přesvědčovat. Nic jiného nelze udělat… Je to nelehká situace, ale pravidla je třeba dodržovat,“ řekl kardinál deníku La Repubblica.

Pedofilní skandály duchovních jsou jednou z věcí, jejíž nedůsledné řešení odcházejícímu papeži jeho kritici vytýkají. Mahony vedl losangeleskou arcidiecézi již od 80. let, kdy se tam podle policie nelegální sexuální praktiky děly. Zúčastnil se i volby Benedikta XVI., tehdy však ještě veřejnost neměla o skandálu informace.

Vydáno pod