Mířit na Araba a fotit si to? Nepřípustné!

Jeruzalém – Izraelská armáda vyšetřuje vojáka Mora Ostrovského, který na Instagramu zveřejnil fotografii arabského chlapce zaměřeného v dalekohledu odstřelovačské pušky. V pozadí je zjevně vidět arabská zástavba. Snímek vyvolal kritiku nejen v Izraeli; podle armády téma fotografie odporuje zásadám izraelských ozbrojených sil.

Dvacetiletý Ostrovski, který slouží v jednotce odstřelovačů, už svůj účet na síti zavřel a při výpovědi uvedl, že není autorem snímku, ale že ho našel na internetu.

K záležitosti se na Facebooku vyjádřili kromě jiných i veteráni izraelských bojových jednotek. Jeden z nich napsal, že právě „takto vypadá okupace a vojenská kontrola civilního obyvatelstva“, což je situace, v níž žije mnoho palestinských obyvatel západního břehu Jordánu. Zpravodajský server Electronic Intifada, který se zabývá záležitostmi Palestinců, fotografii označil za nechutnou a nelidskou.

Ostrovského snímek není prvním skandálem tohoto druhu v izraelské armádě. Nedávno byl jeden z vojáků odsouzen ke čtrnáctidennímu vězení za zveřejnění fotografie, na níž pózoval vedle spoutaného Palestince se zavázanýma očima. Podobné případy v Izraeli vždy končí v armádě a nedostanou se k trestnímu soudu.

Vydáno pod