Pozor na islám, přijel Austrálii varovat Wilders

Melbourne - Před rostoucím vlivem islámu varoval Austrálii Geert Wilders. Imigranti musí podle něj přijmout australské hodnoty a pravidla – nikoliv naopak. V Evropě už si na jeho protiislámskou rétoriku zvykli, v multikulturní společnosti u protinožců ale kontroverzní nizozemský politik narazil. V Melbourne proti jeho návštěvě demonstrovaly desítky lidí.

„Jsem tu také proto, abych Austrálii varoval před pravou podstatou islámu. Není to jen náboženství, jak se mnoho lidí chybně domnívá. Je to na prvním místě nebezpečná a totalitní ideologie. Jsem tu proto, abych vás varoval, že to, co se děje v mém rodném Nizozemsku, se může už brzy stát i tady v Austrálii, pokud přestanete být ostražití,“ prohlásil blonďatý politik.

Ve velkých australských městech ale žije mnoho přistěhovalců ze všech koutů světa, hlavně pak z Asie. Desítky lidí v Melbourne přišly Wildersovy říct, že s ním nesouhlasí a že odmítají rasismus a islamofóbii. Klidný protest to nebyl: Demonstranti napadli jednoho muže, který na Wildersovu přednášku jít chtěl.

Většina Australanů se hlásí ke křesťanství, muslimská komunita je v zemi asi půlmilionová, což jsou dvě procenta obyvatel nejmenšího kontinentu.

Wilders varuje před islámem (zdroj: ČT24)