Snímek o Usámovi jitří emoce v Evropě. Pákistánce nezajímá

Varšava - V Polsku znovu ožívá politický skandál kolem údajné tajné věznice CIA. Na vině je nový americký film 30 minut po půlnoci (Zero Dark Thirty) o zabití vůdce al-Káidy Usámy bin Ládina. Snímek s oscarovými ambicemi Polákům opět připomněl, že zajatí teroristé mohli být vyslýcháni a mučeni i v jejich zemi. Naopak v Pákistánu, kde byl bin Ládin zabit, prošel film téměř bez povšimnutí.

Jedno z tajných vězení CIA bylo pravděpodobně na severovýchodě Polska. Novinář Andrzej Krzykowski se případu věnuje už několik let. V letech 2002–03 podle něj Američané v Polsku tajně věznili a vyslýchali minimálně 6 vězňů. „Jednoho z vězňů mučili potápěním do vody, celkově 83krát. Taky ho strašili simulovanou popravou,“ popisuje novinář. 

Souhlas s tajnou operací CIA dala podle všeho vláda Leszka Millera. On sám i další vládní představitelé ale k případu zarytě mlčí. Pokusy vyšetřit celou věc soudně zatím selhávají. Varšavskou vládu ale začíná tlačit Evropský soud pro lidská práva. Na základě žalob bývalých vězňů vyzval Varšavu k vydání detailů o tajné věznici. Ta to rezolutně odmítá.

Tlak ale narůstá a stále více Poláků se pod vlivem nového amerického filmu ptá, jaká jsou vlastně pravidla boje s terorismem a jakou roli v něm hraje Polsko.

V Pákistánu se film nelíbí. Je plný chyb

30 minut po půlnoci (Zero Dark Thirty)
Zdroj: ČT24/Bontonfilm

Film částečně oživuje nepříjemné pocity ze skutečnosti, že bin Ládin údajně žil celá léta poblíž pákistánské vojenské akademie. Pákistánci navíc nemohou Američanům odpustit, že při operaci vedoucí k dopadení a fyzické likvidaci šéfa al-Káidy bez varování vstoupili do pákistánského vzdušného prostoru a provedli razii.

Ti Pákistánci, kteří už film zhlédli na DVD nebo si ho stáhli z internetu, upozorňují na časté faktografické chyby. Sloupkař listu Dawn vycházejícího v angličtině například poukázal na to, že postavy v některých scénách hovoří arabsky, zatímco Pákistánci ve skutečnosti mluví spíš urdsky, paštunsky nebo některým z dalších desítek jazyků používaných v Pákistánu.

V některých sekvencích se pákistánští demonstranti dostali až k branám amerického velvyslanectví v Pákistánu, ačkoli ve skutečnosti to není možné, protože budova se nachází v nepřístupné diplomatické čtvrti. „Jak můžete do hollywoodského trháku vrazit tolik peněz, a přitom se mýlit v tak prostých věcech?“ ptá se pákistánský publicista.

Filmový thriller, který režírovala držitelka Oscara Kathryn Bigelowová, letos posbíral pět oscarových nominací a čtyři další na Zlatý glóbus. Do českých kin film uvede distribuční společnost Bontonfilm 21. února. Web ČT24 po premiéře uveřejní recenzi.

Vydáno pod