Vrah Lennona chtěl zabít i další slavné

New York – Třicet tři let po násilné smrti Johna Lennona se ukazuje, že jeho vrah plánoval vraždy i dalších osobností. V dopisech z vězení, které jdou právě do aukce, se přiznal, že na mušce měl třeba americkou první dámu nebo slavné herce. Chapman psal dopisy policistovi, který ho zatýkal.

Bývalý vychovatel a silně věřící křesťan Mark David Chapman čtyřikrát vystřelil na zpěváka Johna Lennona. Teď se ukazuje, že frontman Beatles neměl být jedinou obětí. Na vrahově seznamu byli další lidé. Bývalá první dáma Jackie Onassisová Kennedyová, herci Marlon Brando a George C. Scott. Všechny spojovalo jedno - připomínali mu nenáviděného hrdinu knihy Kdo chytá v žitě

„Tvrdil, že všichni lidé na tom seznamu, včetně Johna Lennona, byli falešní. Nevzali své peníze a neposílali je na charitu, jak si myslel, že to měli dělat,“ říká policista Steve Spiro, který Chapmana zatýkal. Strávil s ním několik hodin krátce po vraždě a s Chapmanem si vyměnili několik dopisů.

Kdo chytá v žitě - Chapmanova oblíbená kniha

Teď korespondenci bývalý policista prodává. Může za ni podle odhadů dostat v přepočtu až 1,5 milionu. „Mám je třicet let, je mi 66 a říkám si, co s nimi budu dělat? Tak jsem si řekl, že je prodám.“ Spiro chce dát část výtěžku na pomoc týraným ženám. 

Do aukce jdou čtyři listy, ve kterých Chapman Spirovi několikrát napsal, že by mohli být přáteli. Radil mu také, ať si přečte knihu Kdo chytá v žitě, prý mu to pomůže pochopit, co se stalo osudné noci, kdy zabil Lennona. 

Jednoho z nejslavnějších hudebníků 20. století Chapman zastřelil 8. prosince 1980 před Lennonovým domem na Manhattanu. Chapman se k vraždě doznal a uvedl, že známého hudebníka zabil, aby na sebe strhl pozornost. Soud mu vyměřil doživotní vězení s možností podmínečného propuštění nejdříve po 20 letech. O propuštění žádal Chapman už sedmkrát, pokaždé neúspěšně. 

Z Chapmanových dopisů

15. leden 1983
"Vedle toho, že chci být Váš přítel, jsou tady dva důvody, proč Vám píši tento dopis. Prvním je to, zda mi můžete pomoci najít můj výtisk knihy Kdo chytá v žitě, kterou mi vzali, když mě zatýkali. Zadruhé – pamatuji si, že v policejním autě cestou na stanici jste řekl svému parťákovi velmi rozrušeně – že jste věděl, že se ten večer stane něco velkého. Pamatujete si to? Rád bych, kdybyste mi k tomu řekl něco víc, kdyby to bylo možné…

Stevene, už jste četl Kdo chytá v žitě? Rád bych, abyste si to přečetl a řekl mi, co si o tom myslíte. Jak si pamatujete, ve výtisku, který mi byl odebrán, jsem měl napsáno – Tohle je mé prohlášení. Zajímalo by mě, jestli tomu teď rozumíte?"

28. ledna 1983
"Abych odpověděl na Vaši otázku, co měla znamenat věta – Tohle je mé prohlášení. … Kdo chytá v žitě je mé prohlášení. Ta kniha je neuvěřitelná. …Všichni jsme součástí něčeho velkého, Steve. Něčeho mimořádného. To všechno teprve vyjde najevo."

10. března 1983
"Už jste četl Kdo chytá v žitě? Myslím, že vám to pomůže více porozumět…"

31. března 1983
"Přečtěte si Kdo chytá v žitě.
S podzravem, Mark David Chapman"

Reportáž Pavla Šimka (zdroj: ČT24)