Konec hrůzostrašných přistání - letiště v Quitu se přestěhovalo z centra

Quito - Ekvádor slavnostně otevřel nové letiště v metropoli Quitu. Zároveň tak přestane používat to dosavadní, které v celé Jižní Americe platilo za nejnebezpečnější.

První letadlo přistálo na ranveji nového mezinárodního letiště Mariscal Sucre v úterý. Pohodlná přistávací plocha i zázemí letiště se rozkládá na 1 500 hektarech v polích na okraji hlavního města. Výstavba stála 630 milionů dolarů. Pilotům, cestujícím a v neposlední řadě i obyvatelům metropole Quita přineslo velkou úlevu.

„Když pomyslím na jedenáct nehod jen za posledních 30 let… Mnoho lidí mohlo být naživu, kdyby nové letiště stálo dřív. Jenom šest z nich by zachránila delší ranvej,“ říká ekvádorský prezident Rafael Correa.

Původní letiště se totiž tísnilo mezi obytnými bloky a vysokými štíty hor. Rychle rostoucí město ho úplně obklopilo a zamezilo jeho rozšíření. Přistávající letadla tak doslova svištěla nad hlavou místních obyvatel. S vysoce nebezpečným provozem ale pro místní končí i nevídaná podívaná, která se jim denně nad hlavami odehrávala.

„Vyfotila jsem si poslední fotky. Že tohle letiště skončí, ve mně vyvolává nostalgii,“ tvrdí obyvatelka Quita Mariana Valenciaová.

Unikátní fotografie tak Ekvádorci budou muset obětovat pro záchranu budoucích lidských životů. Od roku 1984 totiž v okolí starého quitského letiště zemřelo při nehodách 135 lidí.

Ekvádor má nové letiště (zdroj: ČT24)