Pistoriusův případ dostal nový detektiv

Pretoria – Soud v jihoafrické Pretorii znovu odložil rozhodnutí o případném propuštění Oscara Pistoria z vazby na kauci. Hlavní vyšetřovatel Hilton Botha byl dnes z případu odvolán poté, co sám čelí obvinění z pokusu o sedminásobnou vraždu. Slyšení s atletem obžalovaným z úkladné vraždy své přítelkyně bude pokračovat zítra.

Hlavní detektiv v případu, v němž byl jihoafrický handicapovaný atlet Oscar Pistorius obžalován z vraždy přítelkyně, je sám obviněn ze sedminásobného pokusu o vraždu. S případu byl proto stažen. „Připouštíme význam a závažnost záležitosti,“ řekla v souvislosti se změnami v čele vyšetřování Pistoriusovy kauzy šéfka jihoafrické policie Riah Phiyegová a oznámila jmenování nového hlavního vyšetřovatele.

Podle mluvčího jihoafrické policie Nevilla Malily byl detektiv Hilton Botha obviněn z toho, že před léty začal střílet na minibus, v němž v té chvíli bylo sedm lidí. Před soudem má stanout v květnu. Případ se stal v roce 2009 a poté byl prozatímně odložen. Obvinění proti Bothovi bylo obnoveno včera. 

Botha byl ve středu jedním ze svědků v rámci soudního slyšení v případu Pistorius; ten je obviněn, že v časných ranních hodinách 14. února zastřelil svou přítelkyni. Během výpovědi byl Botha nařčen, že na místě činu v atletově domě špatným postupem znehodnotil důkazy a musel ustoupit v některých klíčových podrobnostech své výpovědi.

Jak se incident odehrál podle Oscara Pistoria (zdroj: ČT24)
Jak se incident odehrál podle státního žalobce (zdroj: ČT24)

Případ budí silné emoce a poprvé se k němu vyjádřila i rodina zabité modelky. „Reeva studovala právo, chtěla se stát advokátkou a bojovat proti násilí na ženách. Chtěla změnit svět k lepšímu. Pravda teď musí vyjít najevo, abychom se s tím všichni mohli vyrovnat,“ říká modelčin bratr.

„Oskar je mírumilovný, to je jeho přirozenost. Vypadá tvrdě a na veřejnosti vždy vystupoval jako hvězda, ve skutečnosti je ale velmi mírný a hodný člověk,“ hájí svého synovce Arnold Pistorius.

Sám atlet se dál hájí tím, že si přítelkyni spletl se zlodějem a zastřelil ji omylem. U soudu se neubránil slzám. Případ ale rozhodně nevyznívá jednoznačně. „Musím říct, že ve výpovědi pana Pistoria je řada nepravděpodobných okolností,“ upozorňuje právní expert Eddie Classen.