Zpráva MAAE: Írán instaloval účinnější centrifugy

Vídeň - Írán nainstaloval ve svém hlavním nukleárním centru ve městě Natanz výkonnější centrifugy k obohacování uranu. Udělal tak necelý týden předtím, než s Teheránem světové velmoci znovu obnoví jednání. Pokud budou centrifugy pracovat podle očekávání, Írán bude schopný brzy nahromadit dostatek uranu pro výrobu nukleárních zbraní. Teherán i nadále tvrdí, že uran použije jen pro energetické účely.

Írán už instaloval ve svém hlavním jaderném zařízení v Natanzu 180 moderních centrifug k obohacování uranu. Tvrdí to důvěrná zpráva Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE). Írán prý v polovině února informoval MAAE o tom, že zastavil jaderný reaktor v Búšehru. 

Írán v prosinci obnovil obohacování uranu na 20 procent a zvýšil jeho zásoby na 167 kilogramů, zjistila podle zprávy MAAE. Írán vytrvale tvrdí, že tento materiál potřebuje jako palivo pro jaderné elektrárny.

Írán vylepšuje svůj jaderný komplex (zdroj: ČT24)

Írán snahy o výrobu zbraně vždy vehementně popírá a svou práci s jaderným materiálem označuje za čistě mírovou. 

Alí Chamenejí:

„Ten spor není o jaderné zbrani, vše se týká nezcizitelného práva íránského lidu na obohacování uranu a mírové využití domácích kapacit. Západ to chce zastavit, ale nemůže. Íránský lid bude dělat to, na co má právo.“

Jenže USA a jeho spojenci v čele s Izraelem jsou proti. „Jasně jsme řekli, že Spojené státy jsou odhodlané zabránit Íránu získat jaderné zbraně. A také jsme jasně řekli, že věříme, že je stále čas tuto záležitost vyřešit diplomacií,“ zareagoval na zprávu MAAE mluvčí Bílého domu Jay Carney. 

Vydáno pod