Hagel má podporu v Senátu zajištěnou

Washington – Bývalý republikánský senátor Chuck Hagel se přiblížil k funkci ministra obrany. I přes odpor republikánů získal podporu v Senátu. Senát sice bude o Hagelovi teprve hlasovat v úterý, že má ale dostatek hlasů, je jasné už po dnešku. Podpořil ho totiž republikánský senátor Richard Shelby, čímž zajistil Hagelovi potřebnou podporu.

Ne všichni republikáni jsou ale pro Hagela na postu ministra obrany, jeho nástup do funkce dokonce díky obstrukcím republikáni oddalovali. K překonání jejich obstrukcí potřebovali demokraté hlasy několika republikánských senátorů, což se postupně podařilo.   

Jasný signál, že padla jedna z nejvážnějších překážek, dal už v neděli respektovaný republikánský senátor John McCain prohlášením, že Hagelově jmenování už nemíní stát v cestě. 

Hagela nominoval do své vlády znovuzvolený prezident Barack Obama. Ve funkci by měl nahradit odcházejícího Leona Panettu. 

Republikánům se přitom nelíbí, že Hagelovy názory nejsou konzistentní. Například v roce 2003 podpořil válku v Iráku, krátce nato se ale postavil ostře proti. V minulosti hájil také řešení íránské otázky diplomatickou cestou, zatímco teď razí tvrdší postoj. A republikány nepřesvědčil ani výroky z roku 2008 o vlivu takzvané židovské lobby na americkou politiku. 

Hagel byl přitom 12 let senátorem za republikány. Pokud se stane ministrem obrany, bude prvním šéfem Pentagonu, který bojoval ve Vietnamu.