Astropotlach v přímém přenosu – s kosmonauty můžete mluvit i vy

New York – Americká NASA poprvé v historii umožní spojení s kosmonauty na Mezinárodní vesmírné stanici pomocí sociální sítě Google+ a videokonference Hangout. Lidé tak budou mít možnost sledovat hovory mezi střediskem na zemi a posádkou na oběžné dráze. Do konverzace se může najednou zapojit deset lidí, tisíce dalších ji můžou sledovat. Kosmonauti zároveň odpovědí na několik otázek, které jim příznivci můžou prostřednictvím sítě posílat.

Už jste se někdy na něco zeptali někoho ve vesmíru? Ne? Teď máte šanci! – vybízí na svých stránkách NASA. Ta zorganizovala vůbec první videokonferenci s kosmonauty, do které se mohou zapojit i „normální smrtelníci“.

Přímý přenos z Mezinárodní vesmírné stanice začne dnes v 10:30 amerického času, to znamená v 15:30 našeho času. Zájemci tak mohou vůbec poprvé živě tváří v tvář konverzovat s kosmonauty na oběžné dráze. 

Astronauti Kevin Ford, Chris Hadfield a Tom Marshburn budou odpovídat na vybrané videodotazy, které lidé mohli NASA posílat. Navíc se mohou zájemci ptát na to, co je zajímá, i prostřednictvím sociálních sítí.

Jak se zapojit do videokonference?

Videokonferenci můžete živě od 15:30 sledovat ZDE nebo ZDE.

Dotazy můžete pokládat na sociální síti Google+, nebo na Twitteru (použijte hashtag #askAstro) nebo na Facebooku.