Atlantik brázdí loď utržená ze řetězu

Ottawa - Už měsíc se pohybuje ve vodách severního Atlantiku bývalá ruská výletní loď Ljubov Orlova, kterou nikdo neřídí. Parník vyplul z kanadské provincie New Foundland na laně remorkéru. Ten ho měl dopravit do Dominikánské republiky, kde se měla loď rozebrat. O den později se ale lano přetrhlo a loď zmizela. Podle údajů námořních úřadů se naposledy objevila necelých 2,5 tisíce kilometrů od západního pobřeží Irska.

Ruská výletní loď Ljubov Orlova se stala novodobým Bludným Holanďanem. To byl legendární námořník, který podepsal smlouvu s ďáblem a musel se neustále plavit po moři, kde si vybíjel vztek ničením všech lodí a jejich posádek. 

Loď Ljubov Orlova se už skoro měsíc nekontrolovaně plaví Atlantikem. Utrhla se totiž z vlečného lana. Parník měly remorkéry odtáhnout z Kanady do Dominikánské republiky, jenže den po zahájení plavby, tedy 24. ledna, se lano přetrhlo. 

Kanadské úřady si teď nevědí s bezvládnou lodí rady. Už ohrožovala ropnou plošinu a dokonce byla zaznamenána i 2 400 kilometrů od irského pobřeží. 

Vrak stometrové délky přitom brázdí mezinárodní vody bez jakékoli kontroly, nemá dokonce ani výstražná světla, což může znamenat pro ostatní lodě velké nebezpečí. Navíc na lodi zůstaly desítky tun paliva a obavy tak vyjadřují i ekologové. 

Parník Ljubov Orlova se jmenuje po slavné ruské herečce. Vznikl na sovětskou zakázku v někdejší Jugoslávii v roce 1976, rok po smrti sovětské filmové krásky. Dlouhá desetiletí se loď plavila po Dálném východě, než ji v roce 1999 prodali a přestavili na turistickou loď pro výpravy do Arktidy. V roce 2010 ale parník uvízl kvůli dluhům rejdaře v kanadském přístavu St. John's, kde ho nakonec prodali na šrot.