Rusko odepíše Kubě část dluhu

Havana - Rusko částečně odepíše kubánský dluh ve výši 30 miliard dolarů - oznámil to ministr průmyslu a obchodu Denis Manturov, který na návštěvě v Havaně doprovází premiéra Dmitrije Medvěděva. Obě strany jednají o spolupráci v oblasti zdravotnictví, letectví i obchodu. Moskva Kubu masivně podporovala za komunistického režimu, později ale vztahy výrazně ochladly.

„Dohoda nevstupuje v platnost, ale parafuje se do provedení všech schvalovacích procedur u nás doma. Jde o uregulování kubánského dluhu vůči Rusku, které je právním nástupcem Sovětského svazu. Přijali jsme komplexní řešení dluh částečně odepsat a zbytek na 10 let restrukturalizovat,“ oznámil Manturov. Jakou část dluhu přesně Rusko odepíše, ministr neuvedl. 

Medvěděv během návštěvy Kuby dojednal spolupráci obou zemí i v dalších oblastech. Kuba by například měla od Ruska nakoupit letadla za 650 milionů dolarů.   

Kuba a Rusko byly v éře SSSR dlouhá desetiletí pevnými spojenci, ale po rozpadu Sovětského svazu a odklonu Moskvy od komunistické ideologie jejich vztahy ochladly. 

Až v roce 2009 zapracoval na znovuobnovení někdejších styků kubánský prezident Raúl Castro, který navštívil Moskvu. Medvěděv pak naposledy navštívil Kubu v roce 2010. Už rok poté dosáhl rusko-kubánský obchod objemu 224 milionů dolarů.