Rusko a Čína: Jaderný test KLDR nesmí zmařit šestistranné rozhovory

Moskva - Nedávný jaderný test v Severní Koreji nesmí být záminkou pro vojenské vměšování do vnitřních otázek země. Uvedli to ministři zahraničí Ruska a Číny, kteří se potkali v Moskvě. Připustili, že jaderný test podstatně zhoršil situaci na Korejském poloostrově. Stále ale doufají, že se jim podaří obnovit rozhovory, které mají zastavit budování severokorejského jaderného arzenálu.

Ministři zahraničí obou zemí Sergej Lavrov s Jang Ťie-čch' při setkání v Moskvě připustili, že severokorejský test přispěl k ještě většímu napětí. Oba tento čin označili za nepřijatelný a podle nich by to měla příslušnou reakcí odsoudit i Rada bezpečnosti OSN. „Rada bezpečnosti musí na podobné akce adekvátně zareagovat. Tato reakce ale musí být zaměřena na zajištění míru a stability na Korejském poloostrově,“ řekl čínský ministr. 

Zároveň ale Lavrov a Jang upozornili, že situaci nelze zneužívat k závodům ve výrobě moderních druhů zbraní v regionu. „Nelze dopustit, aby se situace zneužívala k vnějšímu vojenskému vměšování a aby byly zmařeny šance na obnovu šestistranných rozhovorů,“ uvedli ministři.    

Test jaderné nálože, už třetí svou jadernou zkoušku, provedl Pchjongjang počátkem minulého týdne. Pchjongjang následně oznámil, že s podobnými aktivitami rozhodně nehodlá přestat a plánuje ještě letos otestovat dva jaderné výbuchy, případně další raketu.

Testy se prý uskuteční, pokud Washington nepřistoupí na přímé rozhovory se Severní Koreou a nezanechá své údajně nepřátelské politiky vůči Pchjongjangu. Soul a Washington jednání o mírové smlouvě odmítají, dokud nebude vyřešena otázka severokorejského jaderného programu a KLDR program s konečnou platností neukončí.