Bulhaři hledají cestu z vládní krize

Sofia - Bulharský prezident Rosen Plevneliev zahájil konzultace s vůdci parlamentních stran, jak mu to ukládá zákon v případě demise vlády. Vytvoření přechodného kabinetu je podle hlavy státu příležitostí pro občanskou společnost, aby se na jeho vzniku podílela. Poprvé v bulharské ústavní praxi nepozvala hlava státu politiky ke dvoustranným jednáním, ale beseduje se všemi společně. Plevneliev tak chce urychlit hledání cesty z vládní krize a zabránit spekulacím o zákulisních dohodách.

„Zcela otevřeně zvu zástupce občanských organizací. Nabízím společnou diskusi, společnou práci, rozhodnutí, výsledky,“ řekl Plevneliev po konci prvního kola konzultací.

Prezident by měl pověřit sestavením nového kabinetu nejsilnější parlamentní sílu, tedy středopravou stranu Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB). Pokud by byl pokus neúspěšný, dostanou příležitost socialisté, případně další strany podle síly parlamentního zastoupení.

Ústavní regule ale chtějí hlavní politické strany urychlit, aby mohly být co nejrychleji vyhlášeny mimořádné parlamentní volby. Už předem proto šéfové parlamentních stran oznámili, že prezidentův návrh na sestavení vlády odmítnou. Plevneliev by pak měl jmenovat vládu úřednickou, která by do dvou měsíců uspořádala předčasné parlamentní volby. Za jejich pravděpodobný termín označují média konec dubna.

Podle prezidenta byla demise vlády nezodpovědná

Plevneliev prohlásil, že cílem dnešních konzultací je seznámit se se stanoviskem jednotlivých stran a vyslechnout jejich návrhy na řešení situace. S demisí vlády premiéra Bojka Borisova, která potřebu konzultací vyvolala, prezident nesouhlasí a obviňuje předsedu vlády z neodpovědnosti. Zároveň i on dal najevo, že je pro brzké volby.

V bulharském parlamentu je zastoupeno šest politických stran. Pravicová populistická strana Útok, která má v parlamentu 21 z 240 mandátů, se konzultací s prezidentem odmítla zúčastnit. Neprošel totiž její návrh, aby konzultace přímým přenosem přenášela státní televize.

Reportáž Barbory Halbgebauerové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod