Demokratická ulice, Leninova čtvrť, Saransk

Moskva – Francouzský herec Gérard Depardieu už poznává krásy své nové vlasti. Zavítal do Velkého divadla v Moskvě (Bolšoj těatr), kde se obdivoval odkazu ruských velikánů, jakými podle něj byli Čakjovskij, Prokofjev a Nižinskij. Depardieu dostal od prezidenta Putina ruský pas poté, co si stěžoval na vysoké daně ve Francii.

Gérard Depardieu dnes zavítal do Velkého divadla v Moskvě, aby si prohlédl proslulou ruskou první scénu po nedávné rekonstrukci. „Velké divadlo, to není jen budova, to je i odkaz skladatelů, pěvců a tanečníků - Čajkovského, Prokofjeva, Nižinského - tohle všechno je pro mě Velké divadlo,“ řekl nadšeně po návštěvě čtyřiašedesátiletý herec. 

Depardieu má v Moskvě také otevřít nově opravený biograf Iljuzion. V programu má i besedu s patriarchou Kirillem, hlavou ruského pravoslaví. 

Ruskou metropoli si nicméně Depardieu za své bydliště nezvolil. Jeho ruským „domovem“ bude vzdálené Mordvinsko, které leží asi 500 kilometrů východně od Moskvy. Do tamního hlavního města Saransku zamíří Francouz v sobotu, aby tam převzal potvrzení o místě trvalého bydliště a dostal razítko do pasu. Jeho oficiální ruskou adresou pak bude Leninova čtvrť, ulice Demokratická.

Depardieu začátkem ledna dostal od Putina ruský pas poté, co koncem loňského roku oznámil záměr odejít z Francie kvůli vysokým daním. Francouzský prezident Hollande zavedl pro bohaté 70procentní daň z příjmu, a herec se tak začal poohlížet po jiném bydlišti. V sousední Belgii si koupil dům. Francouzského občanství se ale dosud nevzdal.