Tuniskou vládu sestaví islamistický ministr vnitra

Tunis - Tuniská vládní Strana obnovy navrhla na uvolněnou funkci předsedy vlády dosavadního islamistického ministra vnitra Alího Larajíze. Prezident nominaci schválil a Larajíze požádal, aby do dvou týdnů sestavil nový kabinet. Dosavadní premiér Hamádí Džibálí odstoupil v úterý, když neuspěl s nabídkou vytvořit na přechodné období úřednickou vládu. Designovaný premiér Larajíz slíbil vytvořit kabinet „všech Tunisanů“.

Larajíz patřil v minulosti k vedení umírněně islamistické Strany obnovy, která byla v 90. letech pronásledována. Za své postoje byl v roce 1992 odsouzen k patnáctiletému vězení. Velkou část trestu si odpykal v izolaci. Na úřad premiéra ho formálně jmenoval šéf Strany obnovy Rašíd Ghannúší.

Nominace Larajíze vyvolala kritiku opozice, jejíž zástupci vinili Larajízovo ministerstvo vnitra, že nedokázalo potlačit islamistické násilí v zemi. Hesla proti Larajízovi dnes zněla i na demonstraci asi 700 ultrakonzervativních salafistů v kolébce předloňského protivládního povstání Sídí Bú Zid. Bezpečnostní síly tam ve čtvrtek zakročily proti údajným džihádistům a pronásledovaly je až do mešity, což dnes salafisté Larajízovi vytýkali.

Aby vláda mohla začít pracovat, musí jí dát důvěru většina z 217 členů Ústavodárného shromáždění. Strana obnovy už dříve oznámila, že hodlá sestavit co nejširší koalici, která pomůže vyřešit politickou krizi.

Bývalého premiéra Džibálího k demisi vedla vražda oponenta vlády Šukrího Bilajda. Tunisané po jeho zavraždění 6. února vyšli do ulic a protestovali proti vládě. Strana obnovy podíl na Bilajdího vraždě popírá.