Syrská opozice na protest odmítla pozvání do Washingtonu, Moskvy a Říma

Damašek - Syrská opozice na protest proti údajnému mlčení světa k civilním obětem a ničení historického města Halab vládními raketovými útoky nepřijala pozvání na jednání do Washingtonu a Moskvy. Opoziční uskupení Syrská národní koalice rovněž oznámilo, že se její zástupci nezúčastní ani zasedání skupiny přátel Sýrie v Římě, které je plánované na příští měsíc.

„Stovky civilistů zabily útoky raketami Scud. Halab, město a jeho kultura, je systematicky ničeno,“ uvedla v pátečním prohlášení zastřešující organizace syrských opozičních sil. „Zvláště ruské vedení nese morální a politickou odpovědnost za zásobování režimu zbraněmi,“ píše se dále v komuniké, které Rusko označuje za předního spojence režimu prezidenta Bašára Asada.

Pozvání do Moskvy a Washingtonu byla tlumočena šéfovi opoziční koalice Muázovi Chatíbovi tento měsíc na mnichovské bezpečnostní konferenci na setkáních s ministry zahraničí Ruska a USA. Chatíb už krátce předtím nabídl rozhovory o Asadově odchodu s těmi členy syrské vlády, kteří se nepodíleli na krvavém potlačování povstání, které si za 23 měsíců vyžádalo na 70 tisíc mrtvých.

Jen v pátek při raketových útocích na východní čtvrti Halabu přišlo o život nejméně 29 lidí. Ve čtvrtek raketový útok ve městě zabil nejméně 20 lidí. Desítky rodin jsou údajně zasypané sutinami domů.

Reportáž Barbory Halbgebauerové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod