Vatikán rozčílily spekulace o papežově rezignaci

Řím - Vatikán odsoudil spekulace médií o pravých důvodech, proč odstupuje ze své funkce papež Benedikt XVI. V italském tisku se objevily informace, že se jedná o reakci na kardinálské intriky nebo na homosexuální aféry v římskokatolické církvi. Vatikánský mluvčí Federico Lombardi tyto pověsti označil za „nepřijatelný nátlak“ na volbu nového papeže, která římskokatolickou církev čeká. Benedikt XVI. nadále tvrdí, že rezignoval ze zdravotních důvodů.

Italský deník La Repubblica ve čtvrtek napsal, že Benedikt XVI. se ve skutečnosti rozhodl odstoupit kvůli rozsahu aféry Vatileaks, týkající se vynesených vatikánských dokumentů, kvůli korupci ve Vatikánu a také kvůli údajným homosexuálním vztahům prelátů. List se přitom odvolával na nejmenovaný zdroj údajně obeznámený se zprávou o nepravostech ve Vatikánu.

Mluvčí Lombardi dnes v rozhovoru pro vatikánský rozhlas tyto informace důrazně odmítl jako „pomluvy a dezinformace“. Prohlásil, že „existují lidé, kteří chtějí zneužít překvapení a zmatek“, jež zavládly po překvapivém papežově oznámení rezignace. Jejich cílem je podle Lombardiho vytvořit atmosféru „nepřijatelného nátlaku“ před volbou nové hlavy církve.

Při příležitosti ukončení půstu dnes papež v poselství kardinálům římskokatolické církve slíbil, že jim i po své rezignaci, jež vstoupí oficiálně v platnost 28. února, zůstane „duchovně nablízku“. Zároveň jim připomněl, že svět je naplněn „hříchem, strádáním a korupcí“.

„I když vnější a viditelná sounáležitost končí, zůstává duchovní blízkost a hluboké spojení v modlitbách,“ uvedl papež. Připomněl, že „ďábel vždy touží pošpinit Boží dílo“ ve světě s jeho hříchy, strádáním a korupcí. Benedikt XVI. kardinálům poděkoval za „osm let služby, při níž mu pomohli nést břímě svými zkušenostmi, náklonností, láskou a vírou“.

Policejní hlídky na Svatopetrském náměstí
Zdroj: ČTK/AP/Gregorio Borgia