Přívaly sněhu trápí i sousední Slovensko, Rakousko a Německo

Bratislava/Vídeň/Berlín - Nejhorší zimu za posledních dvacet let prožívá letos Bratislava. Dnes se potýká s novým náporem sněhu, od ranních hodin intenzivně sněží a policie hlásí desítky dopravních nehod. Radnice vyhlásila kalamitní stav. Sněhová kalamita postihla i Rakousko, situace je vážná zejména ve východních oblastech země.

Podle slovenských meteorologů se Bratislava starostí se zimním počasím v nejbližších dnech nezbaví. Sníh se má změnit v déšť a silnice může pokrýt ledovka. Kvůli hustému sněžení vyhlásil meteorologický ústav varování pro celou severozápadní část Slovenska od Bratislavy po Žilinu. Napadnout tam má až 25 centimetrů sněhu. Na východě země platí výstraha kvůli dešti, během víkendu se v Banskobystrickém a Košickém kraji očekává úhrn srážek mezi 20 a 40 centimetry. V horách na severu Slovenska fouká prudký vítr, který v nejvyšších polohách dosahuje až stokilometrové rychlosti. Horská služba varuje před lavinami.

Se sněhovou kalamitou se potýká i Rakousko. V Burgenlandu napadlo 35 centimetrů sněhu. Na silnicích uvízla spousta aut, v Dolním Rakousku při nehodách zemřeli dva lidé, 30 dalších bylo zraněno. Vídeňské letiště Schwechat ruší některé spoje, jiné nabírají zpoždění. Kolabuje i městská doprava v metropoli, vídeňská městská dálnice je uzavřena pro vozidla nad 3,5 tuny. Na cestě z metropole do Lince a na jih do Štýrského Hradce se tvořily až dvacetikilometrové kolony.

Řidiče varovala taky policie v Maďarsku. V Budapešti sněžilo 16 hodin. Sníh zasáhl víc než polovinu spojů na místním letišti a se zdržením musel počítat taky každý, kdo se vydal na cestu vlakem nebo autobusem.

Přes 220 nehod způsobil sníh jen na bavorských silnicích. Kritická situace na jihu Německa bude trvat i v neděli. O něco lépe jsou na tom řidiči v Sasku na sever od našich hranic, zpoždění zde nabíraly vlakové spoje.