Patnáct let se stará o lesk hollywoodských hvězd – a zná ho málokdo

Los Angeles - V neděli večer se budou v Los Angeles po pětaosmdesáté udělovat filmovým hvězdám sošky Oscarů. Přímo na chodníku Hollywoodského bulváru pracuje člověk, který se filmových hvězd dotýká každý den. Chodník slávy čistí John Peterson už 14 let, každý všední den od rána do večera. Vyčistit pět kilometrů hvězd mu trvá několik týdnů. Pak začíná znova. Léta chodník opečovával jen z lásky, teď už se nechal najmout.

Filmy, jejichž hvězdy leští, sledoval Peterson kdysi zpoza televize - jako její opravář. S moderními, digitálními obrazovkami přišel o práci, ale ne o obdiv k umění. Nechtěl se zbavit ani kontaktu s lidmi. „Máte tu turisty, kteří nemohou něco najít, takže potřebují poradit, jak se tam dostat. Kde je Marilyn Monroe? Kde je Michael Jackson?“ řekl Peterson zpravodaji ČT Martinu Řezníčkovi. Podle svého zaměstnavatele je Peterson velmi loajální zaměstnanec: Ať se ho zeptáte na cokoliv, vždycky odpoví. Peterson rozebírá s kolemjdoucími třeba i politiku a náboženství.

Jeho tělesný handicap mu nevadí. O nohu přišel už v dětství a od té doby je hluboce věřící. A  jaká je je jeho oblíbená hvězda? „Mám oblíbenou hvězdu, ale ta není na chodníku. Je to Davidova hvězda,“ říká.

Reportáž Martina Řezníčka (zdroj: ČT24)