Neopustím vás, slíbil papež věřícím při poslední nedělní modlitbě

Vatikán - Papež Benedikt XVI. dnes na Svatopetrském náměstí v Římě naposled oslovil shromážděné věřící při nedělní modlitbě Anděl Páně. Slíbil jim, že i když příští čtvrtek opustí úřad hlavy katolické církve, věřící „neopustí“ a bude církvi sloužit stejně oddaně jako dosud – ovšem úměrněji svému věku. Začátkem března by konkláve mělo zvolit do čela římskokatolické církve papeže nového.

Pětaosmdesátiletý papež chce zbytek života strávit v meditacích a modlitbách ve vatikánském klášteře. „Pán mě vyzval, abych vystoupil na horu a oddal se meditacím a modlitbám. To však neznamená, že církev opustím, právě naopak,“ řekl Benedikt XVI. zaplněnému náměstí. Když ke shromážděným hovořil z okna Apoštolského paláce, hlas se mu chvěl pohnutím.

Na papežovu modlitbu Anděl Páně přišly desetitisíce věřících
Zdroj: ČTK/AP/Alessandra Tarantino

Dnešní proslov papeže vyvolal v Římě mimořádný zájem. Na náměstí směřovaly desetitisíce věřících, kteří na odcházející hlavu katolické církve čekali dlouhé hodiny. Obraz papeže měli během modlitby možnost vidět i na několika obřích panelech umístěných v okolí. Se zahraničními poutníky se Benedikt XVI. rozloučil v jejich rodných jazycích.

Benedikt XVI. se jako hlava římskokatolické církve veřejnosti představí už jen ve středu, den před rezignací, při posledním proslovu na Svatopetrském náměstí.

Papež hovořil jasným hlasem a na shromážděné věřící se usmíval. Deště, které meteorologové na čas modlitby předpovídali, po ránu ustaly a s příchodem pontifika a se zvoněním zvonů na katedrále Sv. Petra se objevilo slunce. „Děkujeme Bohu za slunce, které nám dal,“ řekl papež asi 100 tisícům shromážděných věřících.

Benedikt XVI. naposledy oslovil věřící při nedělní modlitbě (zdroj: ČT24)
Vydáno pod