Schyluje se ke smíru mezi Tureckem a radikálními Kurdy?

Ankara - Strana kurdských pracujících (PKK) by mohla propustit turecké zajatce. Řekl to její předák Abdullah Öcalan, kterého vězní blízko Ankary. Radikální Kurdové bojují s Turky od roku 1984, premiér Recep Tayyip Erdoğan požaduje, aby složili zbraně a opustili zemi. Při bezmála třicetiletém konfliktu zemřelo přes 40 tisíc lidí.

Loni v říjnu Turecko odstartovalo opatrná vyjednávání, která by mohla konflikt ukončit. S vězněným předákem PKK Öcalanem se snaží domluvit smír - obě strany ale držely své pozice. Teď se zdá, že se přece jen možnost domluvy otevírá.

„Je to historický krok. Všechny strany musí teď být velmi opatrné a rozvážné. Turecko i Kurdská strana pracujících mají zajatce. Kurdská strana pracujících se o ně stará. A doufám, že se brzy dostanou domů,“ říká aktivistka Pervin Buldanová. Ta byla členkou prokurdské politické delegace, která Öcalana navštívila ve vězení. Její prohlášení pochází údajně od něj. Možností je, že PKK složí zbraně a odejde z Turecka - výměnou za větší práva pro kurdskou menšinu. Premiér Erdoğan už některé reformy prosadil a komise, v níž jsou i prokurdští politici, připravuje změny ústavy. I tak Öcalan příměří zatím nevyhlásil - dal ale najevo, že se chce mírového procesu účastnit a případně propustit zajatce.

Optimismus okolo mírového procesu přitom kalí události z posledních týdnů - nacionalistické protesty i útoky na základny PKK blízko tureckých hranic v Iráku. Erdoğan dal jasně najevo, že boj bude pokračovat - dokud Kurdové skutečně zbraně nesloží.

PKK by mohla propustit turecké zajatce (zdroj: ČT24)

Na straně syrské opozice bude bojovat první kurdský ženský prapor

V syrské provincii Aleppo vznikl první prapor sestavený výhradně z kurdských žen. Podle syrské exilové opozice v něm slouží asi 150 Kurdek. Opozice zprávu zveřejnila krátce po dohodě o ukončení nepřátelství mezi syrskou opozicí s kurdskými milicemi. Jednotka dostala jméno Rokan.

V Sýrii působí syrská odnož PKK. Na severu a severovýchodě Sýrie žijí asi dva miliony Kurdů. Snažili se prozatím držet spíš stranou konfliktu, opozice je často vinila z toho, že stojí na straně vlády. Mají vlastní milice, které dosud bojovaly i proti opozici.