Castro zahájil poslední pětiletku

Havana - Kubánský vůdce Raúl Castro zůstane v čele země dalších pět let. Prodloužení funkčního období mu potvrdili poslanci. Castrovi je 81 let a v parlamentu uvedl, že v roce 2018 chce odejít do penze. Jeho prvním zástupcem v čele Státní rady se stal místopředseda vlády a bývalý ministr školství Miguel Díaz-Canel.

Raúl Castro v minulém týdnu v žertu naznačil, že by mohl jít do důchodu. Před novináři hovořil o demisi, protože coby brzký dvaaosmdesátník má právo na odpočinek. Jeho nedělní vystoupení se proto očekávalo s napětím. Zasedání parlamentu se podle agentury AIN zúčastnil také Raúlův bratr, bývalý kubánský vůdce Fidel Castro.

Raúl Castro

„Nezvolili mě, abych na Kubě znovu zavedl kapitalismus. Zvolili mě, abych socialismus bránil, prosazoval a zdokonaloval, ne ho ničil.“

Staronový vládce Kuby prohlásil, že Díaz-Canel je schopen plynule převzít vedení státu. Kuba je podle Castra schopna přesunout zodpovědnost na mladší generaci. Miguel Díaz-Canel, jemuž bude 53 let, byl už před hlasováním považován za nejvýraznějšího nástupce.

„Toto rozhodnutí má zvláštní historickou důležitost, protože představuje nezvratný krok k nastavení příští vlády skrze postupné a řádné předání hlavních povinností novým generacím,“ uvedl Raúl Castro.

Kuba bez Castrových?

Kuba se tak musí připravit na generační výměnu svých vůdců v roce 2018 a na život „bez Castrů“ poprvé od revoluce v roce 1959. Fidel Castro je o pět let starší než Raúl a své pravomoci předal bratrovi kvůli zdravotním problémům v roce 2006.

V další funkci by mohl být o rok mladší ekonom Marino Murill, rovněž místopředseda vlády a člověk pověřený ekonomickými reformami. Třetí kandidát na postup v režimním žebříčku je diplomat a advokát Bruno Rodríguez, který je od roku 2009 ministrem zahraničí.