Kerry on: Šéf diplomacie USA vyrazil do Evropy a na Blízký východ

Londýn - Setkáním s britským ministerským předsedou Davidem Cameronem zahájil nový americký ministr zahraničí John Kerry návštěvu Británie. Hlavními tématy jednání jsou tradiční anglo-americké spojenectví, společné válečné úsilí v Afghánistánu a vývoj syrské občanské války. Jde o první Kerryho zahraniční cestu ve funkci.

Na společné tiskovce se svým britským protějškem Williamem Haguem Kerry prohlásil, že syrský prezident Bašár Asad by měl rychle odstoupit. Hague vyzval mezinárodní společenství k větší podpoře syrské opozice, která usiluje o svržení Asada. Podle Kerryho nelze brát vážně vůli Damašku jednat s rebely, když na civilisty padají rakety.

William Hague:

„Naše politika nemůže tváří v tvář takovým vraždám a hrozbě nestability, jak ubíhají týdny, přešlapovat na místě. Musíme výrazně zvýšit podporu syrské opozice. Chystáme se to právě udělat.“

Dalším cílem Kerryho cesty je Německo, Francie, Itálie a Blízký východ

Kerry, který nedávno ve funkci nahradil Hillary Clintonovou, navštíví po Británii další blízké americké spojence, tedy hlavně Německo, dále Francii a Itálii. Během desetidenní cesty chce prý hlavně naslouchat svým partnerům. Zahraniční politikou se už dlouhodobě zabývá - léta působil v zahraničním výboru amerického Senátu a čtyři poslední roky byl jeho předsedou.

V rámci své cesty Kerry zavítá také do několika blízkovýchodních zemí - Saúdské Arábie, Spojených arabských emirátů a Kataru. K hlavním tématům jeho rozhovorů budou patřit krize v Sýrii, v Mali a v Afghánistánu a íránský jaderný program.

Na programu návštěvy není Izrael ani palestinská území, které si nechá na březen, až je navštíví společně s prezidentem Barackem Obamou.

Vydáno pod