Nizozemci se bojí velké vody i po 60 letech

Amsterodam - Nizozemsko si připomíná 60 let od katastrofálních povodní. Tehdy přišly o život bezmála 2 000 lidí. Mořská bouře protrhla přehrady a zaplavila na 50 000 domů. Nizozemci proto museli najít řešení, aby se katastrofa z roku 1953 už nikdy nemohla zopakovat. Postavili obří protipovodňové hráze, jenže změny klimatu teď znovu znamenají podobné nebezpečí.

Ani po 60 letech Nizozemci na katastrofální záplavy nezapomněli. Připomínají si v památníku jména těch, kteří povodně nepřežili. Devastující povodeň před 60 lety zasadila zemi krutou lekci. Díky ní se ale Nizozemci stali špičkou v protipovodňových opatřeních. Hrozba tu ale pořád je. „Mění se klima a stoupá hladina moře. To teď v kombinaci s vodou z řek, kdy prší víc, představuje nebezpečí,“ říká pamětník a bývalý ředitel muzea Waternood Jaap Schoof. 

Holandský problém bude ještě viditelnější - až nastoupí král Willem-Alexander. Svou matku Beatrix nahradí 30. dubna. Expert na vodohospodářství zatím radil šéfovi OSN, z trůnu budou jeho varování slyšet víc.  

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)