Na internetu se objevilo video s unesenou francouzskou rodinou

Dakar - Na internetu bylo dnes zveřejněno video, na němž je zachyceno sedm Francouzů unesených minulý týden v Kamerunu. Před kamerou je vidět dva muže, jednu ženu a čtyři děti. Jeden z Francouzů přečetl připravený text, v němž říká, že je usnesla skupina Boko Haram, která žádá propuštění svých bratrů vězněných v Kamerunu a žen vězněných v Nigérii.

Jeden z únosců se zamaskovanou tváří sedí v popředí a arabsky sděluje, že rukojmí unesla skupina Boko Haram kvůli francouzské intervenci v Mali. „Francouzský prezident zahájil válku proti islámu,“ řekl.

Video trvá tři a půl minuty. Francouzské ministerstvo zahraničí autenticitu záběrů teprve prověřuje. Kamerunská vláda o videu zatím nic neví a guvernér provincie, kde byli Francouzi uneseni, řekl, že neví nic o tom, že by v Kamerunu působila skupina Boko Haram.

Francouzi byli uneseni minulé úterý na severu Kamerunu. Únosci s nimi údajně přešli hranici do Nigérie a ve čtvrtek se objevila zpráva, že byla skupina propuštěna. Byla ale nepravdivá a Francie i Kamerun ji popřely. Boko Haram působí na převážně muslimském severu Nigérie.

Incident v Kamerunu se v širším rámci považuje za odvetu islamistů za francouzskou intervenci v Mali. Francie proto vyzvala své občany, aby sever Kamerunu opustili a vydali se na bezpečnější místa. V převážně křesťanském Kamerunu žije asi 6 000 Francouzů a únosy motivované náboženským vyznáním tam nejsou časté.