Němci prý nemohli vyšetřit Tymošenkovou

Kyjev/Berlín – Berlínská nemocnice oznámila, že ukrajinské úřady nedovolily německým lékařům, aby vyšetřili vězněnou expremiérku Juliji Tymošenkovou. Šéf berlínské kliniky Charité Karl Max Einhäupl měl expremiérku prohlédnout během minulého víkendu v Charkově, jenže nemohl. Ukrajinské úřady to ale popírají.

Einhäupl popřel informaci ukrajinských zdravotníků, že léčba vězněné političky je u konce. „Takové tvrzení neodpovídá skutečnosti. Tymošenková potřebuje další léčení a v tomto smyslu jsme jí plně k dispozici,“ uvedl německý lékař. Tvrdí navíc, že nemohl expremiérku vyšetřit. O zákazu cesty do Charkova prý ukrajinské úřady informovaly německé velvyslanectví v Kyjevě v pátek večer, těsně před Einhäuplovým plánovaným odletem z Berlína. 

Tymošenková v Chrakově už devět měsíců léčí bolavá záda. Měla vyhřezlou ploténku. Kyjevské ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že další léčba už není zapotřebí. Popírá také, že by zakazovala německým odborníkům přístup k pacientce.   

Tymošenková si odpykává sedmiletý trest za podpis nevýhodné smlouvy o dovozu zemního plynu z Ruska. Expremiérce se ale nelíbí, jak s ní ukrajinské úřady zacházejí, protestuje především proti kamerám na pokoji, které ji údajně nepřetržitě sledují. Odmítá pobývat ve svém nemocničním pokoji, dny tráví na chodbách a nocuje v umývárně. Na návrh prezidenta Janukovyče prý personál kamery již odstranil.