Britský dobrodruh vzdal zimní přechod Antarktidy

Kapské Město - Britský cestovatel Ranulph Fiennes kvůli silným omrzlinám odstoupil z pokusu přejít Antarktidu v zimním období. Zbytek jeho šestičlenné skupiny chce pokračovat podle plánu. Informace o potížích osmašedesátiletého Fiennese byla dnes zveřejněna na internetové stránce podniku nazvaného The Coldest Journey.

Fiennes, jehož Guinnessova kniha rekordů označuje za největšího žijícího cestovatele, začal mít potíže při tréninku, při němž skupina lyžovala u základního tábora v Antarktidě při minus 30 stupních Celsia. Chtěl si přitáhnout vázání, sundal si kvůli tomu rukavici a omrzla mu ruka.

Na místě je nyní bouře, takže není možné evakuovat ho ani do základny vzdálené 70 kilometrů od výchozího tábora. Fiennes je dle kolegů zdeptaný a až to počasí dovolí, bude dopraven do Jihoafrické republiky.

Z mise The Coldest Journey
Zdroj: ČT24/The Coldest Journey

Z ní skupina v lednu vyrazila lodí do Antarktidy. Zimní přechod kontinentu, při němž nebude mít možnost cizí pomoci v případě obtíží, má zahájit kolem 20. března. Skupina chce urazit denně zhruba 35 kilometrů a do cíle u základny McMurdo má dorazit v září.

Fiennes přešel Antarktidu sám bez pomoci v letním období. Je trénovaný sportovec, jemuž se kromě jiného podařilo zaběhnout v jednom týdnu sedm maratonů na pěti kontinentech. V 65 letech zdolal Mount Everest.