Itálie tápe v politickém labyrintu

Řím - Parlamentní volby zavedly Itálii do slepé uličky. Žádné uskupení totiž nedokáže sestavit životaschopnou vládu, která je pro zemi dostávající se z ekonomických potíží kriticky nutná. Ve sněmovně vyhrála favorizovaná středolevá koalice Piera Luigiho Bersaniho. V senátu ale na většinu nedosáhla. Začíná se spekulovat o nových volbách, nejistota a obavy z další evropské finanční krize se začíná odrážet na finančních trzích. Sami Italové jsou volebním výsledkem rozladěni a přičítají ho špatnému volebnímu zákonu.

Ostře sledované volby v Itálii skončily patem. Bersaniho středolevá koalice ovládne poslaneckou sněmovnu. V senátu ale většinu mít nebude - ani kdyby se spojila s centristy odcházejícího premiéra Montiho. Pro vznik a fungování vlády je to nepřekonatelná potíž - obě komory mají totiž stejné pravomoce a pro prosazení zákonů potřebuje kabinet převahu v obou.

Italové vášnivě rozebírají snad nejzapeklitější volební výsledek, který pamatují. Mnozí lamentují nad „nejabsurdnějším“ a podle řady lidí doslova zpackaným volebním zákonem, kterému se v Itálii říká nelichotivě „porcellum“ (lze přeložit jako „prasárna, brak“). Objevují se tak úvahy, že pokud by se mělo jít volit znovu, bude se muset zákon změnit.

Mario Monti, italský premiér:

„V tuto chvíli mě opravdu mrzí, že se ani přes opakované diskuse s předsedy stran nepodařilo prosadit změnu volebního zákona.“

Podle konečných výsledků voleb do sněmovny zveřejněných na webu listu Corriere della Sera získala koalice v čele s Demokratickou stranou (PD) 29,5 procenta hlasů, středopravicový tábor expremiéra Silvia Berlusconiho pak 29,1 procenta. V dolní komoře stačilo Bersaniho uskupení těsné vítězství, protože díky prémii pro vítěze získává automaticky 340 ze 630 křesel.

V Senátu je však situace složitější vzhledem k jinému propočítávání hlasů a rozdělování mandátů. Středolevá koalice zde získává podle předběžných výsledků 119 křesel. Je to sice více než 117 křesel, které obsadí blok kolem Berlusconiho strany Lid svobody (PdL), ale mnohem méně, než 158 křesel, což je většina potřebná k prosazování zákonů a dalších vládních návrhů v horní komoře.

To znamená, že ani když se Bersaniho koalice spojí s centristy odcházejícího premiéra Maria Montiho, nebude mít většinu v horní komoře, která má stejné pravomoci jako komora dolní. Bersani by tedy musel hledat spojence z řad Berlusconiho tábora nebo Hnutí pěti hvězdiček Beppeho Grilla, což se však jeví jako velmi nepravděpodobné.

Beppe Grillo
Zdroj: AGF s.r.l./Rex Features/ISIFA

Grillo může jako jediný slavit

Chuť k vytvoření koalice nemá ani Grillo, jehož protestní strana získala ve sněmovních volbách 25,6 procenta hlasů. Grillo se už dříve nechal slyšet, že se nechystá uzavírat žádné dohody s ostatními stranami. Pokud se nepodaří sestavit vládu, uskuteční se nové volby.

Právě Hnutí pěti hvězdiček bývalého komika Beppeho Grilla je jedním z velkých vítězů voleb. Stana vznikla z trucu proti starým politickým strukturám a první úspěch zaznamenala už loni v místních volbách. Teď se stala i třetím důležitým hráčem na celostátní úrovni. „Nastartovali jsme válku generací. Tihle všichni propadli. Byli tu 30 let a zavedli zemi do katastrofy,“ uvedl Grillo na adresu svých politických soupeřů. Příznivci pěti hvězdiček slavili v Grillově vile až do dnešního rána.