Pád balonu v Egyptě nepřežilo 19 turistů, Češi na palubě nebyli

Káhira - Nejméně 19 cizinců z Francie, Británie, Japonska nebo Hongkongu zahynulo nedaleko jihoegyptského města Luxor při pádu horkovzdušného balonu. Český velvyslanec v Egyptě uvedl, že na palubě balonu nebyli Češi. Podle mluvčího společností, které v oblasti provozují vyhlídkové lety, se balon po výbuchu plynu zřítil z výšky asi 300 metrů. Bilance neštěstí se stále zpřesňuje - podle nejnovějších informací přežili nehodu dva turisté a pilot.

Mluvčí osmi společností, které u Luxoru provozují lety horkovzdušnými balony, řekl, že v gondole letělo 20 turistů z různých států. Nesdělil, o jaké země jde.

Cestovní kancelář Thomas Cook uvedla, že nehodu přežili dva její britští klienti. Jeden z nich ale později zemřel v nemocnici. Ahmad Abúd, mluvčí společností, které u Luxoru provozují lety horkovzdušnými balony, řekl, že nehodu přežil také pilot. Zachránil se skokem z koše, vyskočil patnáct metrů nad zemí. Přeživší jsou prý v kritickém stavu, pilot má údajně popáleniny na 70 procentech těla.

Po nehodě zahynuli tři Britové. Smrt čtyř japonských turistů potvrdil šéf egyptské odbočky japonské asociace pro cestovní ruch. Dva mrtvé oznámila Francie. Podle cestovní kanceláře v Hongkongu je mezi mrtvými pravděpodobně i devět hongkongských turistů. Egyptské ministerstvo zdravotnictví potvrdilo 14 obětí.

Český velvyslanec v Egyptě Pavel Kafka:

„Podle našich informací, které jsme ověřovali i u provozovatele balonové společnosti, se na palubě neměli nacházet žádní čeští občané. Podle předběžných informací došlo k nehodě kvůli poruše na hořáku balonu.“

Balon prý spadl na pole s cukrovou třtinou západně od Luxoru. Podle nepotvrzených zpráv explozi vyvolal požár, který se vzňal od nádob s plynem. Jiné zdroje hovoří o tom, že nehodu zavinila exploze hadičky mezi hořákem a plynovou bombou.

Pracovnice jednoho z luxorských hotelů Konny Matthewsová řekla, že kolem 07:00 místního času (06:00 SEČ) zaslechla velkou ránu. „Bylo to děsivé zadunění, i když to bylo několik kilometrů od hotelu,“ uvedla.

Problémy s bezpečností výletních balónů mají v Egyptě dlouhodobě, takhle tragický případ ale nezažili. Příčinu neštěstí vyšetřuje zvláštní státní komise, úřady prozatím v provincii Luxor zakázaly všechny starty. To znamená tvrdou ránu pro turismus, který je už tak po revoluci v těžké krizi.

Před dnešním egyptským neštěstím bylo podle dostupných zdrojů dosud nejvíce obětí (13) zaznamenáno při nehodě horkovzdušného balonu 13. srpna 1989 v Austrálii u města Alice Springs. Stalo se tak, když jeden balon při vzletu narazil do druhého.

Loni v lednu se stal vyhlídkový let horkovzdušným balonem osudným 11 lidem na Novém Zélandu, kde u městečka Carterton zemřelo všech deset pasažérů a pilot poté, co při přistávání koš zavadil o elektrické vedení a balon začal hořet. Rovněž při přistávacím manévru spadl loni v srpnu balon mezi slovinskou Lublaní a městečkem Ig: zemřelo šest lidí z 32 osob v gondole.

Starobylý Luxor vzdálený asi 510 kilometrů jižně od Káhiry patří k populárním turistickým cílům. Výlety horkovzdušnými balony, pořádané obvykle při východu slunce nad městem, nad nedalekým chrámovým komplexem Karnak a také nad Údolím králů, jsou oblíbenou turistickou atrakcí. V roce 2009 při nehodě horkovzdušného balonu přelétajícího nad Luxorem utrpělo zranění 16 turistů. V dubnu 2008 se při obdobném incidentu zranilo sedm turistů.