Titul i oděv odcházejícího papeže jsou vyřešeny

Vatikán - Odstupující papež Benedikt XVI. si ponechá titul „Jeho Svatost“ a bude označován jako „emeritní papež“. Oznámil to mluvčí Vatikánu. Mimo jiné uvedl, že Benediktův papežský prsten bude po jeho abdikaci zničen. Papež ze své funkce odstoupí už tento čtvrtek.

Benedikt bude nosit jednoduchou bílou kleriku, která je součástí jeho papežského roucha. Odloží ovšem tradiční červené boty, které nosí papežové, a místo nich obuje hnědé mokasíny, které dostal během loňské návštěvy Mexika.

Vzhledem k tomu, že jde o první případ rezignace papeže po šesti stech letech, musela církev vyřešit praktické otázky, včetně toho, jak se bude Benedikt jmenovat a jaké roucho bude oblékat.

Vatikánský mluvčí Federico Lombardi upřesnil, že Benedikt XVI. se bude nově oslovovat „Jeho Svatost Benedikt XVI., emeritní papež“ nebo „Jeho Svatost Benedikt XVI., emeritní pontifik římský“. O svých budoucích titulech papež rozhodl po konzultacích s vatikánskými představiteli.

Benedikt XVI.
Zdroj: AGF s.r.l./Rex Features/ISIFA

Naposledy vystoupí ve středu

Benedikta XVI. čeká ještě ve středu poslední veřejné vystoupení na Svatopetrském náměstí, které doprovodí modlitbou. Rezervováno bylo na 50 000 místenek. Desetitisíce dalších lidí se očekávají v přilehlých veřejných prostranstvích.

Události se podle České biskupské konference zúčastní také přibližně 200 věřících z různých českých farností společně s kněžími i seminaristy. Svou přítomností chtějí podle organizátorů čeští věřící vyjádřit vděčnost odstupujícímu papeži za jeho pontifikát a zároveň mu poděkovat za vřelý vztah, který Benedikt XVI. choval k České republice.

Děkan kardinálského sboru kardinál Angelo Sodano rozešle pozvánky vybraným kardinálům k přípravě volby nového papeže hned následujícího dne. Podle Lombardiho by se k tomuto úkolu neměli sejít dříve než v pondělí.

Hlava římskokatolické církve opustí funkci na konci svého pracovního dne ve čtvrtek ve 20:00 SEČ, a to bez nějaké zvláštní ceremonie. Pouze dopoledne se rozloučí se všemi kardinály, kteří v tu dobu budou ve Vatikánu přítomní. Už v 17:00 odletí papež vrtulníkem do letního sídla papežů v Castel Gandolfo, které se nachází 25 kilometrů jižně od Říma.