Etiketa neetiketa - v JAR mají párky z oslů a z buvolů

Pretoria - Zatímco Evropané se v posledních dnech pozastavují nad tím, že se v nejrůznějších pochoutkách objevuje koňské maso, odborníci v Jihoafrické republice zjistili, že ve zdejších masných výrobcích se dá najít v podstatě kde co. V hamburgeru a v párcích objevili maso z oslů, buvolů nebo koz, které tam ale podle etikety rozhodně nemělo co dělat.

Studie odborníků ze Stellenbosch University v Kapském Městě hned v 99 případech ze 139 zjistila, že výrobky obsahují to, co rozhodně není uvedené na etiketě. Týkalo se to především párků, salámů nebo hamburgerů.

Ve skoro čtvrtině případů bylo uvnitř kuřecí maso, i když ho výrobek obsahovat neměl. Ve 37 procentech obsahovaly dokonce neuvedené vepřové maso. Ve 28 procentech odborníci našli také sóju nebo glutamát, i když je etiketa neuváděla. Podle vědců ale některé výrobky obsahovaly dokonce i maso oslů nebo buvolů.

„Naše studie potvrdila, že lživé etikety na masných výrobcích jsou v Jihoafrické republice běžné,“ řekl Louwrens Hoffman z Stellenbosch University. I když obsah těchto složek v masných výrobcích neznamená pro lidi žádné zdravotní riziko, je to problém především kvůli porušení zákonů. Také to ale podle Hoffmana znamená významné etické pochybení. Muslimové ani židé, kteří patří v JAR k významným náboženským menšinám, totiž kvůli náboženství vůbec nejí vepřové. A pro ty může být proto podvod s etiketami velký problém.

Obdobnou situaci teď řeší i jiná africká zem – Keňa. Ve velkém tady mizí oslové na maso. Keňská policie ví, že řezníci načerno vykupují oslí maso. Zvířata tady dokonce kvůli tomu kradou specializované gangy. Šéf asociace chovatelů oslů Joseph Thendu tvrdí, že jen loni gangy ukradly 58 oslů. Ti ovšem skončili neznámo kde.

Vydáno pod