Titanic možná znovu vypluje na moře

Sydney - Už za tři roky by na moře mohla vyplout autentická replika Titaniku. Australský miliardář se rozhodl splnit si sen a loď postavit. Projekt ale budí rozpaky. A to hlavně u příbuzných těch, kteří při nehodě před více než sto lety zemřeli.

Replika Titanicu má být téměř přesnou kopií toho původního. V jedné zásadní věci se ale bude lišit, měla by mít více záchranných člunů. Nový Titanic by měl opsat stejnou trasu jako jeho předchůdce. Startovat by měl v anglickém Southamptonu s cílem v New Yorku. První cestující by se mohli nalodit už v roce 2016. „Na našich stránkách se už o lístky přihlásilo 40 tisíc lidí. Šestnáct z nich nabídlo zaplatit 750 tisíc až milion dolarů za kajutu na první plavbě,“ řekl majitel společnosti Blue Star Line Clive Palmer.

Jedna z největších námořních tragédií lidstva fascinuje i více než sto let poté. Titanic dvě se už staví v Číně, australský magnát ho financuje sám. Kolik bude projekt stát, ale neřekl. Filip Littlejohn nápadu na rekonstrukci lodi fandí. Jeho dědeček byl stewardem v první třídě. Katastrofu přežil, i když během jediné noci zešedivěl. „Záleží na tom, jestli to bude udělané s respektem. Pořád musíme pamatovat na to, že Titanic byl přese všechno námořním hrobem,“ podotkl Littlejohn.

Ne všichni jsou ale nápadem nadšení. Prapravnučka samotného kapitána Titanicu považuje stavbu stejné lodi za vrchol nevkusu. Kdysi největší loď - přezdívaná jako nepotopitelná - narazila 15. dubna 1912 na ledovec. Několik hodin poté se potopila. V ledové vodě zemřelo 1 523 lidí. Vrak dodnes leží na dně Atlantického oceánu a přitahuje výpravy potapěčů. Loňské výročí sto let od tragédie si Británie připomněla historickými kostými a tichou vzpomínkou na místě neštěstí.

Vydáno pod