Turisté zachytili na videu tragickou nehodu balonu v Egyptě

Luxor - Balón, který se zřítil u egyptského Luxoru, byl podle vyšetřovatelů v pořádku. Včerejší nehoda v oblíbeném turistickém centru má 19 obětí, turisty z Velké Británie, Francie, Maďarska, Japonska nebo Hongkongu. Balón začal při letu ze zatím neznámých důvodů hořet a pilot už nestihl bezpečně přistát. On a jeden turista pád přežili.

Turisté natočili nehodu balonu (zdroj: ČT24)

„Už víme, že k nehodě došlo, když se balon chystal na přistání. Zhruba pět metrů nad zemí shodil pilot lana, aby je mohli pracovníci přitáhnout na zem. Pak ale balón vzplál a začal rychle stoupat. Licence balonu byla platná do října. Vyroben byl ve Španělsku v roce 2008, ale vzhledem k tomu, že životnost těchto balonů je kolem deseti let, tak měl být v dobré kondici,“ sdělil k nehodě ministr civilního letectví Wael El-Mádaw. 

Neúspěšný boj s požárem balonu natočili lidé z dalšího balonu, svědci vypráví o zoufalém boji turistů o život. „Viděla jsem čtyři, jak hořeli. Pak spadli - dva a pak zase dva. Všechno tam hořelo a pak balón spadl,“ popsala nehodu svědkyně. 

Podle dalších svědků požár vypukl, když pilot vyhodil kotvící lana, která měli pomocníci na zemi upevnit. On sám příslušnou licenci i potřebný trénink podle úřadů měl. Zachránil se skokem asi z 15 metrů. 

Podle nepotvrzených zpráv vše zavinil požár, který se vzňal od nádob s plynem. Jiné zdroje uvádějí, že nehodu zavinila exploze hadičky mezi hořákem a plynovou bombou. Dokud nebude jasné, co oheň způsobilo, balónové lety budou v Egyptě zastaveny.