Jak z akčního filmu – vězeň chtěl uprchnout v helikoptéře

Atény - Řecká policie zveřejnila záběry vrtulníku, sestřeleného při pokusu o útěk z vězení. Civilní helikoptérou se pachatelé snažili vyzvednout jednoho z vězňů přímo z areálu věznice Trikala. Dozorci stroj po chvíli zasáhli. Vězeň, kterého se snažili komplici osvobodit, si odpykával trest mimo jiné i za vraždu a v minulosti se už jednou o útěk pokusil.

Scéna jako z akčního filmu – nad věznicí Trikala se vznášel vrtulník. Uvnitř byli dva ozbrojení muži, kteří byli odhodláni osvobodit jednoho z vězňů. K tomu účelu měli připravené nejen automatické zbraně, ale také výbušniny. Jeden z ozbrojenců střílel z vrtulníku po strážích, zatímco druhý spustil dolů lano. 

Uprchnout chtěl vězeň Panagiotis Vlastos odsouzený na doživotí za vraždu a vydírání, spolu s ním měl utéct i další vězeň, který byl při příletu vrtulníku taky připravený na dvorku. Jenže než stačil prchající Vlastos vyšplhat po spuštěném laně nahoru, stráže ho postřelily. Vězeň přitom spadl z výšky asi tří metrů. 

Stráže sestřelily i samotný vrtulník, který se zřítil na vězeňské parkoviště. Vlastos skončil ve vězeňské nemocnici. 

V Řecku je to přitom už třetí pokus, kdy chtěl někdo pomocí vrtulníku osvobodit vězně. V roce 2006 uprchla dvojice trestanců z aténské věznice Korydallos. Později je ale chytli, stejný postup přitom ta samá dvojice využila i při druhém pokusu o útěk v roce 2009. Jeden z vězňů je stále na útěku.

Vydáno pod