O sestavení nové vlády nemají zájem ani socialisté

Sofia - Bulharský prezident Rosen Plevneliev pověřil sestavením nové vlády šéfa socialistické opozice Sergeje Staniševa, ten ale mandát stejně jako v pondělí expremiér Bojko Borisov obratem vrátil. V pátek chce prezident požádat o vytvoření kabinetu stranu zastupující zájmy muslimské menšiny.

Borisovova vláda minulý týden rezignovala po sérii masových demonstrací proti cenám energií. Expremiérova středopravá strana Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) a ani socialisté, druhé nejsilnější uskupení v parlamentu, nechtějí vytvořit vládu, která by zemi dovedla do řádných červencových voleb. Za řešení současné krize proto považují předčasné volby, které by se podle médií mohly konat koncem dubna. Stejný názor jako GERB a socialisté zastává také Hnutí za práva a svobody (DPS), které sdružuje příslušníky turecké a muslimské menšiny.

Pokud i DPS odmítne sestavit vládu, jak doposud prohlašovalo, jmenuje prezident úřednickou vládu. Ta pak připraví předčasné volby, které by se mohly konat koncem dubna, případně začátkem května. Stanišev v pondělí oznámil, že takovýto krizový plán má připraven a že země bude mít novou vládu do konce nadcházejícího týdne.

Bulhaři již více než dva týdny denně demonstrují v Sofii a v několika dalších městech nejen proti vysokým cenám elektřiny, ale také proti politickým poměrům v zemi, proti chudobě, proti všudypřítomné korupci a proti nízkým platům. Nespokojení Bulhaři z vysokých cen elektřiny obviňují zahraniční monopoly v čele s českou společností ČEZ, která kvůli údajným prohřeškům čelí hrozbě odebrání licence. ČEZ obvinění odmítá.

Bulharská policie
Zdroj: ČT24

Muž nedostal k upálení povolení od radnice

Před prezidentským palácem v Sofii hrozil sebeupálením muž, který se kvůli údajným sporům s úřady dožadoval přijetí u prezidenta Rosena Plevnelieva. Podle bulharských médií jde o známou osobu, která na sebe upozorňuje pravidelně.

Muž původně hrozil, že se upálí i se svou osmičlennou rodinou. Před sídlem prezidenta zasahovali zdravotníci, policisté i hasiči. Nakonec hrozbu podle portálu 24chasa.bg odvolal s tím, že od sofijské radnice nedostal k sebevraždě povolení. Přislíbil také, že znovu město požádá o souhlas upálit se.

Jako první se minulý týden pokusil upálit mladík ve městě Veliko Tarnovo, zraněním podlehl po převozu do nemocnice. Minulou středu tento způsob protestní sebevraždy zvolil ve Varně Plamen Goranov, kterého Bulhaři považují za bulharského „Jana Palacha“. Goranov nyní s těžkými popáleninami bojuje o život. V úterý se pak ve městě Radnevo v centrálním Bulharsku zapálil třiapadesátiletý muž, který byl s těžkými popáleninami převezen do nemocnice.

Situace v Bulharsku je stále neklidná (zdroj: ČT24)