První plody školské reformy: Zatkli nejvlivnější Mexičanku

Mexiko - Mexická policie zatkla pro podezření z korupce předsedkyni učitelských odborů Elbu Esther Gordillovou. Zřejmě nejvlivnější žena v zemi je mimo jiné obviněna, že zpronevěřila dvě miliardy pesos (asi tři miliardy korun) patřící odborovému svazu. Policisté ji zadrželi poté, co prezident Enrique Peña Nieto v pondělí schválil reformu, která má vnést pořádek do mexického školství a jeho zaměstnanecké politiky. Gordillová všechny informace o svém nezákonném chování popírá.

Osmašedesátiletá Gordillová byla v posledních letech z korupce obviněna již několikrát, ale žádné právní kroky proti ní nebyly zahájeny. Národní svaz zaměstnanců ve školství - který má půldruhého milionu členů - vedla celých 20 let. „La maestra“ (učitelka), jak jí v Mexiku přezdívají, postupně nabyla velké moci. Mohla například nabízet blok voličských hlasů největšího jihoamerického odborového svazu mexickým politickým kandidátům, disponovala ročním rozpočtem v řádu deseti milionů dolarů a v neposlední řadě „vládla“ učitelům, kteří v Mexiku zasedají ve volebních komisích.

Za peníze na školství si Gordillová údajně pořizovala drahé oblečení, kabelky, soukromá letadla a nemovitosti doma i v USA nebo jimi platila kosmetické operace. V roce 2006 byla vyloučena z Institucionální revoluční strany prezidenta Peñi Nieta mimo jiné kvůli založení vlastní politické formace.

Vydáno pod