Italský prezident se urazil na Němce: V Itálii že vyhráli dva klauni?!?

Berlín – Italský prezident Giorgio Napolitano zrušil dnešní dlouho naplánovanou schůzku s Peerem Steinbrückem v Berlíně. Reagoval tak na komentář kancléřského kandidáta opozičních německých sociálních demokratů (SPD), který označil za vítěze voleb v Itálii „dva klauny“. Měl na mysli bývalého komika Beppeho Grilla a expremiéra Silvia Berlusconiho.

„Do určité míry jsem zděšený, že vyhráli dva klauni.“ „Jeden z nich je klaunem z povolání, který nemá nic proti tomu, když se mu tak říká,“ vyjádřil se Steinbrück o vůdci protestního Hnutí pěti hvězdiček Grillovi. „Ten druhý je klaunem s pořádnou dávkou testosteronu,“ poznamenal o Berlusconim, který proslul milostnými aférami a pořádáním divokých večírků. Napolitano, který je od úterý na několikadenní návštěvě Německa, v reakci na to odvolal dnešní setkání s bývalým německým ministrem financí v berlínském hotelu Adlon.

Šestašedesátiletý Steinbrück se chce v zářijových německých parlamentních volbách jako volební lídr SPD pokusit po osmi letech ukončit vládu Angely Merkelové a jejích křesťanských demokratů. Předvolební průzkumy však zatím dávají více šancí jeho konkurentce.

Kritiku sklidil Steinbrück i na domácí politické scéně. „Taková vyjádření kvalifikují Steinbrücka pro zábavnou televizi, ne pro kancléřský úřad,“ myslí si ministryně spravedlnosti a místopředsedkyně liberální FDP Sabine Leutheusserová-Schnarrenbergerová. „Steinbrück se chová jako slon v porcelánu,“ přidal se místopředseda poslanecké frakce kancléřčiných křesťanských demokratů (CDU) Michael Meister. Jeho stranický kolega Andreas Schockenhoff ho vyzval, aby se Italům omluvil.

„Co jsem řekl, to jsem řekl,“ trvá na svém názoru na oba italské politiky Steinbrück, za něhož se postavila i jeho strana. „'Klaun' je to nejmírnější, co mě s osobou Berlusconiho napadá,“ prohlásila generální tajemnice SPD Andrea Nahlesová.

Peer Steinbrück o italských volbách (zdroj: ČT24)

Italský prezident prý zvažuje i rozpuštění nového parlamentu

Německo povolební situaci na Apeninském poloostrově pozorně sleduje kvůli obavám z dalšího rozkolísání eurozóny. Berlín podporuje reformní úsporný kurz současné úřednické vlády Maria Montiho a neoficiálně není příliš nakloněn návratu k moci nevypočitatelného Berlusconiho. Italské parlamentní volby skončily patem, protože levicová koalice Piera Luigiho Bersaniho sice získala většinu v dolní komoře, ale na většinu křesel v senátu nedosáhla. To znemožňuje složit stabilní vládu. Berlusconiho pravicový blok skončil na druhém místě a třetí překvapivě euroskeptické populistické hnutí Grilla. V Itálii se kvůli tomu mluví o nových volbách.

Prezident Napolitano údajně zvažuje, zda jmenuje nového premiéra na základě výsledků nedávných parlamentních voleb, nebo zda opět rozpustí parlament a vytvoří novou úřednickou vládu, která by připravila další předčasné volby. Vůdce protestního Hnutí pěti hvězdiček Beppe Grillo odmítl podpořit vznik jakékoli vlády sestavené tradičními stranami, čímž prakticky zakonzervoval povolební patovou situaci.

Vydáno pod